Index Vakbarát Hírportál

Túlment a célállomáson az Ethiopian Airlines egyik gépe, mert elaludtak a pilóták

2022. augusztus 20., szombat 09:04 | aznap frissítve

A Kartúmból Addisz-Abebába tartó Ethiopian Airlines Boeing 737-800-as gépén nem mindennapi eset történt, ugyanis a repülőgép nem szállt le az etióp fővárosban, mert a gép pilótái elaludtak – írja a CNN az Aviation Herald beszámolójára hivatkozva.

A híroldalról beszerzett információk szerint a repülőgép 37 000 láb magasságban repült robotpilóta üzemmódban, amikor túlhaladt a tervezett célállomáson. A légiforgalmi irányítás a jelek szerint többszöri kapcsolatfelvételi kísérlet ellenére sem tudta elérni a személyzetet, ezért riasztás indult, amikor a gép túlment a célállomáson.

A repülőgép mintegy 25 perccel később aztán biztonságosan landolt.

„Bejelentést kaptunk, amely szerint az ET343-as számú, Kartúmból Addisz-Abebába tartó járaton augusztus 15-én átmenetileg megszakadt a kapcsolat a légiforgalmi irányítóval” – áll az Ethiopian Airlines pénteki közleményében.

„A járat később biztonságosan leszállt, miután a kommunikáció helyreállt. Az érintett személyzet nem dolgozhat addig, ameddig az ügyet kivizsgálják. A biztonság mindig is elsődleges prioritást élvezett, és ez így is marad” – tette hozzá a légitársaság.

Komoly fenyegetést jelent a pilóták kimerültsége

Alex Macheras légiközlekedési elemző azóta a Twitteren fejezte ki megdöbbenését a mélyen aggasztó incidens miatt, amely szerinte a pilóták kimerültségének a következménye.

A pilóták fáradtsága nem újdonság, és továbbra is az egyik legjelentősebb fenyegetést jelenti a repülésbiztonságra nemzetközi szinten 

– írta Twitter-bejegyzésében.

(Borítókép: Thierry Monasse/Getty Images)

Rovatok