Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök figyelmeztette Joe Bident, hogy Nancy Pelosi ne menjen Tajvanra

2022. augusztus 20., szombat 15:02

Néhány nappal az előtt, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra látogatott volna, Hszi Csin-ping kínai elnök azt kérte Joe Biden elnöktől, találja meg a módját, hogy megakadályozza a látogatást.

A kínai elnök kérése a Bidennel folytatott július 28-i telefonbeszélgetésben azt követően hangzott el, hogy kínai tisztviselők számos alkalommal figyelmeztették amerikai kollégáikat, hogy Kína mit tehetne megtorlásként Pelosi látogatásáért a szigetre, amelyet Peking a saját területének tekint − mondta el egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú fehér házi tisztviselő a The Washington Postnak

A kérésre Joe Biden úgy válaszolt, hogy erre nincs befolyása, a kongresszus ugyanis független kormányzati ág, és Pelosi, a többi kongresszusi taghoz hasonlóan, maga dönt a külföldi utazásokról. Biden arra is figyelmeztette Hszi Csin-pinget, hogy ne tegyen provokatív és kényszerítő lépéseket, ha a képviselőház elnöke Tajvanra utazna − mondta a tisztviselő.

Bár elismerték Pelosi jogát a látogatáshoz, az amerikai kormányzat és a Fehér Ház több magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője szerint az amerikai vezetés aggódott az utazás miatt. Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban arra utaló jeleket látott, hogy Kína példátlan katonai tevékenységet fontolgat a Tajvani-szoroson túl, és a tisztviselők szerint Kína Pelosi látogatását ürügyként használná fel a cselekvésre.

Pelosi látogatásának időzítése miatt is aggódtak, a látogatás ugyanis nem sokkal az előttre esett, hogy Hszi Csin-ping megpróbálná biztosítani harmadik ciklusát a hatalomban.

Annak ellenére, hogy a Védelmi Minisztérium, az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni Parancsnoksága és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tisztviselői ismertették a kockázatokat, Pelosi folytatta az utazást, ami példátlan katonai választ váltott ki Kína részéről. Olyan hadgyakorlatot tartottak, amelyben rakétákat lőttek ki a Tajvan körüli vizekre és a sziget fölé, valamint a Tajvani-szoros középvonalát is átlépték. 

Rovatok