Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 15 ezer bangladesi teamunkás sztrájkol béremelésért a növekvő infláció mellett

2022. augusztus 21., vasárnap 20:06

Az egyre növekedő infláció miatt a bérük emelését követeli csaknem 15 ezer teakerti munkás Bangladesben. A munkabeszüntetés csaknem két hete tart. A sztrájkolók szerint még egy liter étolajat sem tudnak venni a fizetésükből.

Csaknem két hete tüntetnek Bangladesben a teakerti munkások, akik 150 százalékos béremelést követelnek az egyre növekvő infláció mellett – írja az Al Jazeera.

A bangladesi teakerti munkások kapják az országban a legalacsonyabb bért, ami arra is kevés, hogy élelmiszereket vegyenek maguknak. A napi jövedelmük 120 taka, ami nagyjából 508 forintnak felel meg.

Manapság már durva rizsre sem futja ekkora összegből – nyilatkozta az egyik munkás az AFP hírügynökségnek. Elmondása szerint az egy nap alatt megkeresett összegből egy liter étolajat sem tudnak venni. 

Hogyan gondolhatnánk ilyenkor megfelelő táplálkozásra, gyógyszerekre vagy gyermekeink oktatására?

– tette hozzá.

A 160 millió lakosú országban két héttel ezelőtt ezrek vonultak az utcára azt követően, hogy 50 százalékkal megemelkedtek az üzemanyagárak. Most vasárnap a demonstrálók lezárták a Szilhet–Dakka autópályát.

Mit mondanak az ültetvénytulajdonosok?

A szakszervezetek a munkások napi bérének 150 százalékos emelését követelik, azaz egynapi munkáért 300 takát, nagyjából 1270 forintot akarnak kapni. A bangladesi teamunkások szakszervezetének bizottsági tagja szerint addig egy munkás sem szedi le a tealeveleket, és nem dolgozhat a levélfeldolgozó üzemekben, amíg nem teljesülnek a követeléseik.

A teaültetvények üzemeltetői napi 14 takás emelést ajánlottak fel a munkabeszüntetések hírére a tavalyi 18 takás emelés után. Elmondásuk szerint nehéz időket élnek, mivel az elmúlt években csökkent az ültetvények profitja. 

A Teakert-tulajdonosok Egyesülete szerint a teamunkások sztrájkjának nincs alapja, hiszen egészségpénztárral rendelkeznek, nyugdíjat, heti rendszerességű ételadagot és gyermekeik számára alapfokú oktatáshoz való hozzáférést is biztosítanak a munkáltatók, mindez napi 1610 forintba kerül. 

Bangladesben – amely a világ egyik legnagyobb teatermelője – több mint 200 teaültetvény működik, amely csaknem 150 ezer embernek ad munkát. Több mint 20 országba, köztük az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba és Franciaországba exportálnak teát.

Rovatok