Index Vakbarát Hírportál

Akár húszéves szabadságvesztéssel is sújthatják a nagyszombati focicsapat társtulajdonosát

2022. augusztus 21., vasárnap 11:16

Pénzmosással gyanúsítják Michal Drobnyt, a szlovák Spartak Trnava labdarúgócsapatának társtulajdonosát, akit akár húszéves szabadságvesztéssel is sújthatnak, ha bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak.

A gyanú szerint a vállalkozó bankszámláján illegális ügyletekből származó több százezer euró folyt át egy bűnszervezeten belül, amely üzemanyagot értékesített. A szervezet két részből állt. A nyomozati anyag szerint az egyiket az OMV korábbi menedzsere, Peter Stranák irányította. Az Ausztriából beszállított üzemanyag több személyen és vállalaton keresztül érkezett, valójában azonban azonnal a végső felhasználóhoz kerülhetett. Ilyen cég volt a TIPOS egykori vezetőjéhez, Marek Kankához tartozó OLIVA Group. Ez a vállalat is adócsalást követhetett el – írja a HN.

A pénzmosással a bűnszervezet másik fele foglalkozott, Tomás Marek és Juraj Krátky vezetésével. Utóbbiakkal állhatott kapcsolatban Michal Drobny, akinek a vádak szerint az lehetett a feladata, hogy elfedje a bűncselekményből származó pénz eredetét. A gyanú szerint a szlovák Spartak Trnava labdarúgócsapatának társtulajdonosa egy bankszámlát bocsátott Marek és Krátky rendelkezésére, az utalásoknál pedig az ő utasításaik szerint járt el.

Mintegy 5 millió eurót utalhattak át gyanús körülmények között, ebből Drobny 200 ezer eurót vállalt. Az összeg a HN információi szerint 2017 októberében érkezett meg a számlájára.

Michal Drobnyt pénzmosás különösen súlyos bűntettével gyanúsítják, és mivel a vádak szerint egy bűnszervezet tagjaként cselekedett, 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Az üzletember mindent tagad, és reménykedik benne, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet, ami után szerinte tisztázódik a helyzete, és kiderül, hogy nem követett el bűncselekményt.

Rovatok