Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek az emberi maradványokkal kereskedő testmódosító művész ellen

2022. augusztus 22., hétfő 05:53

Egy pennsylvaniai férfi lopott testrészeket vásárolt egy halottasházból, hogy azokat a Facebookon továbbértékesítse.

Jeremy Pauley testmódosító művész, akinek a fejét tetoválások és fémtüskék borítják, korábban saját (mára már törölt) közösségi oldalain képeket tett közzé az általa gyűjtött emberi maradványokról.

A 40 éves férfit holttesttel való visszaéléssel, lopott tulajdon elfogadásával és törvénytelen tevékenységből származó bevétellel való üzérkedéssel vádolják. A nyomozók azt állítják, Pauley elintézte, hogy egy arkansasi nő 4000 dollárt (1,6 millió forint) fizessen a testrészekért, hogy azokat haszonnal továbbértékesítse.

Pauley a nyomozóknak azt mondta, hogy a testrészeket a Facebookon akarta értékesíteni. A Facebook közösségi szabványai tiltják az emberi kizsákmányolást, a kereskedelmi és hirdetési irányelvek pedig kifejezetten tiltják a testrészek eladását.

Csontvázakat és többvödörnyi válogatott testrészeket talált a rendőrség

Kiderült, hogy a szóban forgó emberi maradványokat a Little Rock-i Arkansasi Orvosi Tudományok Egyetemének adományozták, az intézmény szóvivője szerint ellophatták őket, miután elküldték őket hamvasztásra egy halottasházba. „Nagyon tiszteljük azokat, akik felajánlják a testüket, és megdöbbenéssel tölt el bennünket, hogy ilyesmi megtörténhetett” – mondta Leslie Taylor rendőrségi szóvivő.

A Pauley otthonában tartott rendőrségi razziát követően a nyomozók kezdetben régebbi emberi maradványokat találtak, köztük teljes csontvázakat, amelyekről megállapították, hogy legálisan szerezte be őket. Miután azonban egy második fülest kaptak az otthonában található újabb maradványokról, a nyomozók visszatértek a házba, ahol újabb testrészeket találtak – írja a Sky News.

A büntetőfeljelentés szerint a rendőrség csontvázakat és többvödörnyi válogatott testrészt talált, köztük két agyat, emberi bőrt, szívet, májat, tüdőt, és még egy gyermek állkapcsát is fogakkal együtt.

A New York Post által látott Pauley fogakkal, bordákkal, combcsontokkal és más csontokkal teli zsákokat tett közzé az interneten, és felajánlotta, hogy eladja őket a vásárolni szándékozóknak. 

Azt hittem, már mindent láttam, aztán jön egy ilyesmi. Azt a kérdést kellett megválaszolnunk, hogy a testrészek, csontok és maradványok értékesítése illegális-e vagy legális. Meglepetésünkre egy részük legális volt, de a nyomozás előrehaladtával kiderült, hogy törvénybe ütköző tevékenység is folyik itt

– fűzte hozzá Sean McCormack, Cumberland megye államügyésze.

Rovatok