Index Vakbarát Hírportál

Moszkvába repülhetett a honvédség gépe, de vajon miért?

2022. augusztus 22., hétfő 21:56

Több repülőgép-nyomonkövető oldal szerint is Moszkvába repült a Magyar Honvédség egyik gépe vasárnap délután, majd hétfőn este tért vissza onnan.

Az online repülőgép-nyomonkövető weboldalak (FlightRadar24, Flightaware) adataiból derült ki, hogy a Magyar Honvédség HUAF 653 jelzésű, Dassault Falcon 7X Oroszországba utazott.

A Flightaware oldalán közölt adatokból az látható, hogy a gép először vasárnap délelőtt 10.45-kor szállt fel a kecskeméti légibázison, és 11 órakor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren. Hogy ott ki szállt fel rá, azt nem tudni, de alig egy órával később, 11.57-kor a jármű felszállt a Liszt Ferenc repülőtérről,

és két órával később már Moszkvában, a Vnukovo reptéren landolt, helyi idő szerint vasárnap délután 3 órakor.

Az erről készült printscreeneken az is látható, hogy a repülő Szlovákián, Lengyelországon, végül pedig Belaruszon áthaladva, a háború által érintett területeket nagy ívben megkerülve érkezett Oroszországba.

Ezt követően a gép bő egy nappal később, hétfő este, moszkvai idő szerint 19.02-kor szállt fel a Vnukovo reptéren, majd – kétórányi repülés után –  magyar idő szerint 20.10-kor szállt le ismét a Liszt Ferenc reptéren. A visszaút az alábbi printscreenen látható (akkor még úton volt a gép):

Az utazásról a Magyar Honvédség (vagy más kormányszerv) cikkünk megjelenéséig nem adott hivatalos tájékoztatást, így csak találgatni lehet arról, hogy a repülő kit vagy kiket és miért szállított az orosz fővárosba. Megjegyzendő viszont, hogy idén áprilisban már volt ehhez hasonlóan meglepő út, csak akkor egy orosz repülőgép landolt Magyarországon.

Korábban kormánytagokat is szállított már ez a gép

A Dassault Falcon 7X típusú gépeket illetően annyit biztosan tudni lehet, hogy azokat a magyar kormány tagjai is szokták használni: Szijjártó Péter például legalább egy alkalommal már biztos repült ilyennel, valamint a korábbi híradások szerint Orbán Viktor is utazott már néhányszor ilyen típusú géppel. Tehát ezek a gépek kvázi kormánygépként (is) funkcionálnak, bár papíron katonai járművekként tartják nyilván ezeket.

Volt példa rá, hogy az Országgyűlésben megpróbálták kikérni a Dassault Falconok egy-egy útjára vonatkozó adatokat, de akkor csak annyi derült ki, hogy ezek titkosított információk, és így legalább harminc évig zárolva vannak. Mindennek ellenére megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, és megkérdeztük tőlük, hogy valóban Moszkvába repült-e gép, és ha igen, akkor miért, mi volt az utazás célja. Amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, arról a későbbiekben beszámolunk. 

(Borítókép: A Magyar Honvédség Dassault Falcon 7X típusú szállító repülőgépe 2021. augusztus 20-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok