Index Vakbarát Hírportál

Jaír Lapid szerint Izrael nem köteles betartani az esetleges iráni atomegyezményt

2022. augusztus 22., hétfő 21:22

Izraelt nem kötelezi az Iránnal esetleg megkötendő nukleáris egyezmény – közölte Jaír Lapid izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnöknek telefonbeszélgetésükben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfői beszámolója szerint.

Az izraeli miniszterelnök egyértelműen a francia elnök tudomására hozta, hogy Izrael ellenzi a 2015-ös egyezséghez történő visszatérést, szerinte a nyugati hatalmaknak nem szabad további engedményeket tenniük Irán felé, de ha lesz megállapodás, akkor az semmiféle kötelezettséget nem jelent Jeruzsálemre nézve – írja az MTI.

Izrael továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Iránt a nukleáris képességek megszerzésében

– emelte ki közleményében a beszélgetésben elhangzottakat az izraeli miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli miniszterelnök szerint az egyezmény felújítása további jelentős pénzeszközöket biztosítana Teheránnak a közel-keleti térségben folytatott terrortevékenysége finanszírozásához. Bécsben tavaly november óta folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás megmentésére Teherán és a még részes hatalmak (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína) között.

A tárgyalások egyik célja az Egyesült Államok visszaléptetése a szerződésbe, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, és ismét bevezette az atomalku keretében korábban feloldott szankciókat.

Rovatok