Index Vakbarát Hírportál

107 évesen meghalt Japán első női fotóriportere, de előtte elárulta a hosszú élet titkát

2022. augusztus 22., hétfő 20:30

Elhunyt 107 éves korában Szaszamoto Cuneko, Japán első női fotóriportere – számolt be róla hétfőn a japán média.

Szaszamoto, aki bevallása szerint minden este megivott egy pohár vörösbort, és naponta evett egy kis csokoládét, hogy megőrizze egészségét, két héttel 108. születésnapja előtt, hajlott kora miatt hunyt el augusztus 15-én Kanagava prefektúra egy idősotthonában. A világ legidősebb embere, a francia André nővér 118 évesen mindennap borozik, ami szerinte is hozzájárul az egészsége megőrzéséhez. A hosszú élet titka az evolúciókutatók szerint viszont főképp nem a borfogyasztásban rejlik.

Az első világháború kitörésekor Tokióban született Szaszamoto eredetileg festő szeretett volna lenni, de apja ellenezte. Egy fekete-fehér film, Man Ray amerikai szürrealista művész alkotása azonban 1937-ben olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy fotózni kezdett. 1940-ben belépett a Japán Fotográfiai Társaságba, és hivatalosan is ő lett az első női fotóriporter Japánban.

70 éves életművet hagyott hátra

Képein olyan hírességek is megjelentek, mint a második világháborúban a csendes-óceáni hadsereg parancsnokaként Japán megszállását irányító amerikai Douglas MacArthur tábornok, de számos fotóján örökített meg független gondolkodású nőket, és szénbányászok feleségeit is fotózta.

Egy interjújában arra biztatott mindenkit, hogy ne legyen rest, próbálja optimistán nézni az életet, és sose adja fel. „Erőltesd meg magad, hogy résen légy, és tovább tudj lépni” – tette hozzá az MTI szerint.

Hét évtizedes fotós életművét 2016-ban a fotóművészet terén elért kiemelkedő eredményeket díjazó Lucie-díjjal ismerték el.

Rovatok