Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt több országból jelentettek kibertámadásokat

2022. augusztus 22., hétfő 14:51

Kibertámadás érte az egyik legnagyobb francia kórházi központot, valamint ugyanezen a napon jelentette a podgoricai kormány, hogy a montenegrói kormány és az állami szervek szervereit is hekkerek vették célba.

Egy kibertámadás komoly zavart okozott a francia főváros körüli régió egyik legnagyobb kórházi központjának működésében – erősítette meg hétfőn az intézmény, a Párizstól délre található Corbeille-Essonnes-ban található Centre hospitalier Sud Francilien (CHSF). 

A támadás vasárnapra virradó éjjel történt. A hackerek 10 millió dolláros váltságdíjat követelnek angol nyelven. Az egészségügyi intézmény a támadást követően életbe léptette az úgynevezett „fehér programot”, azaz a riasztási és kiürítési tervet, miután a kórház valamennyi internetes oldala lebénult, és elérhetetlenné váltak az adatok tárolására szolgáló informatikai rendszerek.

Át kellett szállítani a betegeket

A kórházi válságstáb azonnal az információs rendszerek védelméért felelős nemzeti ügynökséghez fordult (Anssi), amely a közintézmények kiberbiztonságának erősítését segíti. Az ügynökség három legfőbb feladata a támadás forrásának azonosítása, a hálózat elleni támadás méretének megállapítása és az adatok megőrzésének szavatolása. Az ügyben a párizsi ügyészség vizsgálatot indított.

Azokat a beteget, akiknek az ellátásához elengedhetetlen a hozzáférés az informatikai rendszerhez, átszállították a Párizs környéki Ile-de-France régió más közkórházaiba. A sürgősségi osztályra érkezőket alapellátásban részesítik, de amennyiben kórházi felvételre szorulnak, más intézményekbe irányítják őket. A központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a járóbeteg-ellátást ne kelljen szüneteltetni, a műtéteket azonban el kell halasztani.

A támadás nem érintette a kórház logisztikai működését, az épület biztonságát és a telefonhálózatot sem.

Egy hónap alatt 9 kórházat támadtak

Nem ez az első kibertámadás francia kórházak ellen. Áprilisban kilenc kelet-franciaországi kórház központi informatikai rendszerét érte kibertámadás, márciusban pedig egy korzikai intézmény esett hackerek áldozatául.

Másfél évvel ezelőtt a kormány jelezte, hogy egymilliárd eurót kíván fordítani a kiberbiztonság megerősítésére az egyre gyakoribb internetes támadások miatt, amelyeknek 2021 elején két kórház is áldozatul esett. Akkor is mindkét kórházat teljesen lebénította az informatikai rendszere megtámadása, a műtéteket el kellett halasztani, a betegeket pedig más létesítményekbe szállították át, és hetekre volt szükség, hogy visszaálljon a normális menetrend az intézményekben.

A kórházak a többi francia közigazgatási intézményhez hasonlóan a kormány szerint „szigorú utasításba kapták, hogy soha nem fizethetnek váltságdíjat”, miközben a kibertámadások, amelyek 11 százaléka kórházakat érint, már 2020-ban megnégyszereződtek.

Montenegró kormányzati szerveit is ostromolták

A podgoricai kormány tájékoztatása szerint ez Montenegró történetének eddigi legkifinomultabb és legösszetettebb internetes támadása, és egyelőre nem tudni, mekkora kárt okoztak a hackerek.

A kormány közleménye szerint időben észrevették a támadást, ezért a kulcsfontosságú rendszereket meg tudták védeni, illetve le tudták választani a megtámadott rendszerről. Az állampolgárok most már ismét biztonságosan tudják használni a kormányzati oldalakat – közölte az ország vezetése az MTI szerint. Egy időre a kormány honlapja is leállt, ám azt a megfelelő intézkedések után újra tudták indítani.

A kibertámadást két nappal azt követően követték el, hogy megbukott a Dritan Abazovic vezette kormány. Februárban, amikor Zdravko Krivokapic kormánya bukott meg a parlamenti bizalmi szavazáson, szintén komoly hackertámadás érte a kormányzati szervereket.

Rovatok