Index Vakbarát Hírportál

Tánc helyett vegyszerekkel próbál esőt fakasztani Kína

2022. augusztus 22., hétfő 07:47

Kína azt állítja, hogy vegyi anyagokkal generált esővel kívánja megvédeni az aszály sújtotta gabonatermelést, eközben a délnyugati gyárak vasárnap arra vártak, vajon leállítják-e őket újabb egy hétre a vízenergiához szükséges vízhiány miatt – írja a Bloomberg.

A kínai feljegyzések szerint ez a legforróbb és legszárazabb nyár, mióta 61 éve elkezdték rögzíteni a csapadék- és hőmérsékletadatokat. A pusztító aszály a termések kiszáradásához, valamint a víztározók vízszintjének felére csökkenéséhez vezettek. Szecsuán tartományban a múlt héten bezárták a gyárakat, hogy energiát takarítsanak meg a háztartásoknak, mivel a forróság miatt megnőtt a kereslet a légkondicionálók iránt.

Az elkövetkező tíz nap a dél-kínai rizstermelés számára a kárelhárítás kulcsfontosságú időszaka

– mondta Tang Renjian mezőgazdasági miniszter, aki hozzátette: „A hatóságok lépéseket tesznek, hogy biztosítsák az őszi gabonabetakarítást, amely a teljes kínai termés 75 százalékát teszi ki évente.”

A hatóságok a felhőkbe bocsátott vegyszerekkel próbálják növelni az eső mennyiségét, valamint vízvisszatartó vegyszerekkel permetezik a növényeket, hogy korlátozzák a párolgást.

A kisebb kínai gabonatermésnek globális hatása lehet, ugyanis növelné az import iránti keresletet, ez pedig tovább fokozná az Egyesült Államokra és Európára nehezedő, több évtizedes csúcson lévő inflációt.

Szecsuán és a szomszédos Hupej tartomány kormányzata szerint több ezer hektárnyi termés ment teljesen tönkre, és több millió hektárnyi kár keletkezett. Szecsuánt sújtja leginkább az aszály, mert energiájának 80 százalékát a vízierőművekből nyeri. A tartomány kormánya szerint a tározók a normál vízszint felén vannak.

(Borítókép: Ronald Martinez/Getty Images)

Rovatok