Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelnek Imran Hán ellen a terrorizmus elleni törvény alapján

2022. augusztus 22., hétfő 10:48

Pakisztán volt miniszterelnöke ellen vádat emeltek, ami az ország jelenlegi kormánya és volt vezetője közötti feszült hatalmi harc drasztikus kiéleződését jelenti, és azzal fenyeget, hogy újabb zavargások kezdődhetnek.

A vádak egy nappal azután hangzottak el, hogy Imran Hán, az áprilisban bizalmatlansági szavazással a hatalomból eltávolított egykori krikettsztár egy iszlámábádi gyűlésen több száz támogatója előtt szenvedélyes beszédet mondott, amelyben elítélte egyik legfőbb tanácsadójának nemrég történt letartóztatását, és fogadkozott, hogy jogi eljárást indít az ügyben érintett rendőrök és bíró ellen.

Hán még nem nyilatkozott nyilvánosan a vádakról. Politikai pártjának egyik vezetője szerint még nem tartóztatták le. Sokan attól tartanak, hogy ha letartóztatják, az az országot újabb zavargások és erőszakos utcai tüntetések sorozatába sodorhatja.

A Hán elleni vádakat részletező rendőrségi jelentés szerint a gyűlésen tett megjegyzései az ország igazságszolgáltatás és a rendőrség megfélemlítésére irányuló szándékos és törvénytelen kísérletnek minősülnek – jelentették helyi hírügynökségek.

Az elmúlt hónapokban a karizmatikus populista vezető több tízezer embert vonzott gyűléseire szerte az országban, és pártja ezt a befolyást sikeresen kamatoztatta a választásokon. Júliusban elsöprő győzelmet aratott a legnépesebb tartomány, Pandzsáb helyi választásain, és ebben a hónapban az ország gazdasági központjában, Karacsiban is jól szerepelt a szavazáson.

Imran Hán most erősebb, mint valaha?

Miközben Hán a politikai visszatérésért küzd, elemzők szerint ő és támogatói egyre keményebb fellépéssel néznek szembe, amelynek célja pártja választási sikereinek visszaszorítása. A pakisztáni médiafelügyeleti hatóság megtiltotta, hogy beszédeit élőben közvetítsék a hírtelevíziós csatornákon. Több, Hánnal szimpatizáló újságíró és talkshow-műsorvezető azt állítja, hogy az elmúlt hetekben az állami hatóságok zaklatták és fenyegették őket.

Imran Hán egyértelműen nagyságrendekkel erősebb, mint amikor eltávolították. Az eltávolítás valószínűleg a legjobb dolog volt, ami történhetett vele

– mondta Adil Najam, a Bostoni Egyetem Frederick S. Pardee School of Global Studies dékánja, a pakisztáni politika szakértője.

Hán egyik vezető tanácsadóját, Shahbaz Gillt pedig e hónap elején bebörtönözték, mivel azzal vádolták, hogy egy televíziós talkshow-ban hadseregellenes megjegyzéseket tett. A tisztviselők szerint az a felhívása, hogy a katonatisztek szegüljenek szembe a felsőbb vezetés parancsaival, kísérlet volt arra, hogy lázadást szítson a sorokban.

Az ARY News nevű népszerű kábeltelevíziós csatornát, amelyen Gill ezeket a megjegyzéseket tette, később leállították. Hán és pártja vezetői azt állítják, hogy Gillt megkínozták és szexuálisan bántalmazták, amíg őrizetben volt. „Belügyminiszterként megerősíthetem, hogy Gillt nem kínozták meg a rendőrségi őrizet alatt” – reagált erre Rana Sanaullah belügyminiszter egy sajtótájékoztatón vasárnap.

75 éves politikai instabilitás Pakisztánban

Pakisztán, a világ második legnagyobb muszlim lakosságú, nukleáris fegyverekkel rendelkező országa 75 évvel ezelőtti megalakulása óta politikai instabilitással és katonai puccsokkal küzd. Még a polgári kormányok alatt is a katonai intézményeket tekintik az ország elsődleges hatalmi erejének, amelyek jelentős befolyást gyakorolnak a választási politikára – írja a New York Times.

Amikor Hánt 2018-ban miniszterelnökké választották, ellenfelei közül sokan az ország hadseregével kötött háttéralkunak tulajdonították a győzelmet.

Politikai riválisai úgy jellemezték a biztonsági erőket, hogy azok kényszerítő és megfélemlítő kampányt folytattak, amely elrettentette Hán ellenzékét, és leszűkítette a választási mezőnyt, biztosítva ezzel a sikerét. Katonai tisztviselők tagadták ezeket a vádakat. Ez év elején, miután a pakisztáni katonai vezetők a jelek szerint visszavonták Hán támogatását, és enyhítettek a politikai ellenzékkel szembeni fellépésükön, a parlament bizalmatlansági szavazáson megbuktatta őt.

Az azóta eltelt hónapokban Hán új választásokat követelt, és azzal vádolta az Egyesült Államokat és a pakisztáni hadsereget, hogy összeesküvést szőttek kormánya megbuktatására. Vasárnap a fővárossal szomszédos Rawalpindi helyőrségi városban tartott beszédében Hán megismételte a hadsereg elleni támadásait annak szerepe miatt.

Rovatok