Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár: Trump bepereli az amerikai kormányt

2022. augusztus 23., kedd 16:00

A volt elnök szeretné megakadályozni, hogy a hivatal belelásson a lefoglalt iratokba addig, amíg a bíróság tisztviselője nem hoz ítéletet az ügyben.

Donald Trump hétfőn pert indított az amerikai kormány ellen a mar-a-lagói otthonában tartott házkutatás miatt, továbbá kérvényezte, hogy a hivatal addig ne olvashasson bele az otthonából elvitt dokumentumokba, amíg ki nem neveznek különleges egy bírósági tisztviselőt az érintett dokumentumok felülvizsgálatára.

Mi történt eddig?

Mint ismert, augusztus 8-án délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A média értesülései szerint a hatóság olyan iratok után kutatott a volt elnök rezidenciáján, amelyeket hivatali idejének megszűnése után vitt magával.

Trump az eseményt ügyészségi túlkapásnak és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználásának nevezte. A volt elnököt több bűncselekménnyel is vádolják, köztük csalással, szexuális zaklatással, emellett az Egyesült Államok Capitoliumában kialakult augusztus 6-i zavargások miatt felkelés szításával is. Egy nappal rá a washingtoni fellebbviteli bíróság döntést hozott az ügyben, és a képviselőház szakbizottsága megkaphatta az exelnök adóbevallását.

Donald Trump igyekezett ezt a helyzetet is a maga javára fordítani, és a házkutatást használta fel ürügyként, hogy kampányadományt gyűjtsön. Fontos politikai lépés lehet ez a félidős kongresszusi választások előtt.

Később a hatóságok nyilvánosságra hozták a házkutatás jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy Trumptól minősítettnek tartott iratokat, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumokat is lefoglaltak azzal a feltétellel, hogy az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja.

Perre ment a volt elnök

Jelenleg ott tart az ügy, hogy Donald Trump pert indított a kormány ellen, és kérvényezi, hogy ne lehessen beleolvasni az otthonából elvitt dokumentumokba. A kereset azzal érvel, hogy a bíróságnak ki kellene neveznie egy különleges mestert – aki általában egy nyugdíjazott ügyvéd vagy bíró szokott lenni –, mert az FBI potenciálisan privilegizált anyagokat foglalt le a házkutatás során, és az igazságügyi minisztérium nem dönthetné el maga, mit használhat fel a nyomozás során – idézi a Guardian Jim Trustyt, Donald Trump ügyvédjét.

A Florida déli körzetének amerikai kerületi bíróságán benyújtott kereset továbbá megköveteli a kormánytól, hogy részletesebb elismervényt adjon a tulajdonról, illetve hogy visszaadjon minden olyan lefoglalt tárgyat, amely nem tartozott a házkutatási parancs hatálya alá.

A Guardian azt írta beszámolójában, hogy Trump hétfőn benyújtott keresete újabb figyelemfelhívás lehet arra, hogy ismét harcba szállna az elnöki pozícióért.

(Borítókép: Donald Trump 2016. december 9-én. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok