Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli vízkorlátozás lépett életbe Romániában

2022. augusztus 23., kedd 15:07

Romániában több mint 650 településen korlátozták az ivóvízellátást a szárazság miatt. A kutak mintegy húsz-harminc százaléka részben vagy teljesen kiszáradt.

Romániában a csökkenő víztartalékok ellenére biztosított a nagyvárosok ivóvízellátása, de 668 kisebb településen már korlátozni kellett a ivóvízellátást a szárazság miatt – közölte kedden a Mediafax hírügynökség a román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR) közleményét ismertetve.

Az ANAR és a vízi erőműveket működtető Hidroelectrica vállalat kezelésében lévő negyven víztározó telítettsége a július eleji 82 százalékról hetven százalékra csökkent, így most 3,03 milliárd köbméter víztartalék áll rendelkezésre, ami elegendő a lakosság, az ipari fogyasztók és energetikai létesítmények igényeinek kielégítésére.

Országos szinten 252 vezetékes vízhálózattal rendelkező településen csak a nap bizonyos óráiban folyik víz a csapból, ugyanakkor további 416 vezetékes hálózat nélküli településen is korlátozták az ivóvízellátást.

A szárazság leginkább az ország keleti felét sújtja

A szárazság leginkább a keleti országrész (Moldva) kisvárosait és falvait sújtja, ahol nincs vezetékes vízhálózat, és az ivóvízszükségletet föld alatti vízforrásokból kell fedezni. Romániában a kutak mintegy húsz-harminc százaléka részben vagy teljesen kiszáradt.

Az elmúlt időszakban a Duna vízhozama Báziásnál (az első romániai településnél) másodpercenként 1800 köbméterre, vagyis a sokéves augusztusi átlag (4300 köbméter) kevesebb mint felére csökkent, de az előrejelzések szerint javulás várható, augusztus végéig 2600 köbméterre emelkedhet. A cernavodăi atomerőmű hűtésével egyelőre nincs gond, a vízszint még 57 centiméterrel meghaladja a riasztási szintet.

Az ANAR ismét az ivóvíztartalékok észszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet. Azt kérték a lakosságtól, hogy ne használja a vezetékes hálózat vizét a kert locsolására vagy a medencék feltöltésére.

Rovatok