Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárd eurós megtakarítást hozhat az új német energiatakarékossági csomag

2022. augusztus 24., szerda 16:48

Az energiafogyasztás csökkentését elősegítő rendeleteket fogadott el szerdán a német szövetségi kormány, amely szerint az új intézkedésekkel két százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak.

Az orosz–ukrán háború okozta drágulás miatt eddig mintegy nyolc százalékkal csökkent a földgázfelhasználás Németországban, a földgáz helyett szén- és olajtüzelésre építő áramtermelés felfuttatása további három-öt százalékos megtakarítást eredményezhet szakmai számítások szerint – adta hírül az MTI.

A német kormány adatai alapján két év alatt bő tízmilliárd euró megtakarítást eredményezhetnek a most elfogadott rendeletek, amelyekben többek között a középületek fűtéséről, az emlékművek kivilágításáról és a boltok utcára nyíló bejáratának használatáról határoztak meg szabályokat.

Az orosz energiaszállításoktól való függetlenség elnyeréséhez össznemzeti erőfeszítés szükséges

– közölte a kormányülés után Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter, majd hozzátette: „minden hozzájárulás számít”.

Németország Kanada felé nyit

Olaf Scholz német kancellár Torontóban arról beszélt, hogy a kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) jelentős szerepet játszhat abban, hogy Németország függetlenné váljon az oroszországi földgázimporttól.

A torontói német–kanadai gazdasági konferencián Scholz beszédében elmondta: „azzal párhuzamosan, hogy Németország nagy sebességgel távolodik az orosz energiaimporttól, Kanada lett a kiválasztott partnerünk”.

Rovatok