Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a moszkvai bombatámadás gyanúsítottját

2022. augusztus 24., szerda 11:54

Osztrák sajtóértesülések szerint Bécsbe menekülhetett a nő, akit Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával gyanúsítanak.

Alekszandr Dugin orosz filozófus lányát szombat este gyilkolták meg Moszkva közelében. Az oroszok egy 43 éves ukrán nőt, Natalja Vovkot (és az ukrán titkosszolgálatot) gyanúsították meg a merénylet elkövetésével, aki a robbantás után először Észtországba menekülhetett el. 

Kronen Zeitung szerint a nőt hétfő este már Bécsben látták egy szállodában, a városi főpályaudvar (Hauptbahnhof) közelében, két nő és egy gyermek (vélhetően a kislánya) társaságában. A lap azt írta, hogy 

EZZEL KAPCSOLATBAN MÁR AZ OSZTRÁK BELÜGYMINISZTÉRIUM IS VIZSGÁLATOT INDÍTOTT. 

Ha Natalja Vovk valóban Bécsbe menekült, az azért lehet meglepő, mert – az ukránok szerint – az osztrák főváros tele van orosz kémekkel.

Kényszeríthették a merénylet végrehajtására? 

Az orosz sajtónak nyilatkozott Natalja Vovk több családtagja is. Édesapja azt mondta, hogy Vovk a háború kezdete után Franciaországba menekült, és egy gyárban dolgozott. Később Lengyelországba költözött, majd visszatért Ukrajnába. A merénylet előtt néhány nappal azonban – saját bevallása szerint – már Litvániából hívta fel apját (ennek az információnak viszont ellentmond, hogy az orosz hatóságok szerint Natalja Vovk már július 23-án Oroszországba érkezett). 

A nő édesanyja mindeközben elismerte, hogy valóban a lányáé az a Mini Cooper gépkocsi, amelyet az orosz titkosszolgálat (FSZB) szerint Natalja Vovk a merénylet elkövetésekor is használt. Emellett mindkét szülője megerősítette azt is, hogy Vovk korábban szolgált az ukrán hadseregben (azt viszont édesapja tagadta, hogy az Azov ezred katonája lett volna, vagy hogy harcolt volna a Donbászban).

A szülők mellett megszólalt Natalja Vovk unokatestvére is, aki azt állította: a nőt az ukrán titkosszolgálat kényszeríthette a merénylet végrehajtására. Közlése szerint ugyanis Natalja Vovk legidősebb fia egy katonai akadémián tanul Ukrajnában, és őt  az ukránok túszként foglyul ejtették a háború elején, majd ezzel megzsarolták a nőt.

(Borítókép: Nyomozók dolgoznak a robbanás helyszínén 2022. augusztus 21-én. Fotó: Handout / Investigative Committee of Russia / AFP)

Rovatok