Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül lőttek ki rakétát Pakisztánra, elbocsátották őket

2022. augusztus 24., szerda 09:46

Az indiai kormány elbocsátotta a légierő három tisztjét, amiért márciusban „véletlenül rakétát lőttek ki” Pakisztánra.

A tévedésből Indiából Pakisztánra irányított rakéta fokozta a feszültséget a két atomfegyverekkel rendelkező ország között.

Újdelhi a „mélységesen sajnálatos” incidensért egy rutinszerű karbantartáskor bekövetkezett „műszaki hibát” okolt.

Iszlámábád a BBC szerint figyelmeztette Újdelhit, hogy „vegye figyelembe az ilyen hanyagság kellemetlen következményeit”, és kerülje el a megismétlődését.

Egy területért megy a harc

A március 9-i incidensért felelős tiszteket felmentették a szolgálatból – közölte az indiai légierő. Hozzátették, hogy a vizsgálat megállapította, hogy a tisztek „a szabványos eljárásoktól való eltérése” vezetett a BrahMos rakéta véletlen kilövéséhez. A BrahMos egy nukleáris célra alkalmas cirkálórakéta, amelyet Oroszország és India közösen fejlesztett ki.

A pakisztáni légierő szerint a rakéta 12 000 méteres magasságban haladt, és 124 kilométert repült a pakisztáni légtérben, mielőtt lezuhant. A hadsereg szerint a rakéta „számos utas- és nemzetközi járatot veszélyeztetett az indiai és pakisztáni légtérben”, valamint „emberi életeket és vagyontárgyakat a földön”.

India védelmi minisztere, Rajnath Szingh az incidens után azt mondta, hogy India prioritásként kezeli fegyverrendszerének „biztonságát és védettségét”, és hogy a rendszerben talált hiányosságokat egy vizsgálatot követően orvosolni fogják.

India és Pakisztán ellenséges viszonyban áll egymással, mindkét ország szeretné magának követelni Kasmírt, noha annak csak egy részét ellenőrzik. A két nemzet a múltban háborúkat vívott a vitatott területért, és Újdelhi gyakran vádolta szomszédját azzal, hogy támogatja a kasmíri szeparatista fegyvereseket, viszont az Iszlámábád ezt a vádat tagadja.

Rovatok