Index Vakbarát Hírportál

Japán atomerőműveket épít

2022. augusztus 24., szerda 08:10

Japán feladhatja eddigi politikáját, miszerint az országban nem épülnek új nukleáris reaktorblokkok, és újabb atomerőművek építésére szánhatja el magát, hogy szén-dioxid-kibocsátását korlátozza, s biztosítsa az ország energiaellátását – jelentette szerdán a Kyodo japán hírügynökség az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.

A Kyodo úgy tudja, hogy az atomerőművek építéséről szóló terv a jelenlegi atomerőművek élettartamának meghosszabbítását is tartalmazza, és hivatalosan szerdán jelentik be egy, az ipar átalakításáról és a karbonsemlegességről szóló konferencián.

Japán a 2011-es  fukusimai atomkatasztrófa  után döntött úgy, hogy 40 évben határozza meg a nukleáris erőművek maximális élettartamát, de ez 20 évvel meghosszabbítható, ha az erőművek biztonsági rendszereit korszerűsítik, és a hosszabbítást jóváhagyja a szabályozó hatóság – írja az MTI.

Az atomenergia-hivatal 17 erőmű ellenőrzését már végre is hajtotta, melyek közül 10 már újra is indult. A Fukui prefektúrában található mihamai erőmű hármas blokkja lett tavaly nyáron az ország első olyan reaktora, mely több mint 40 éve üzemel.

A japán kormány tervei szerint 2030-ra az ország energiatermelésének 20-22 százaléka származik majd atomerőművekből. A fukusimai szerencsétlenség előtt ez majdnem a 30 százalékot is elérte, de a tragédiát követően az ország összes atomerőművét leállították. Jelenleg 33 működőképes atomerőmű található az országban.

Rovatok