Index Vakbarát Hírportál

Vélhetően az oroszok likvidáltak egy katonai drónt Líbiában

2022. augusztus 24., szerda 20:46

Haftar tábornok Líbiai Nemzeti Hadseregéhez köthető fegyveresek lelőttek egy amerikai MQ-9 Reaper típusú katonai drónt a líbiai Bengázi reptér körül – számolt be róla több közel-keleti forrás.

Több elemző is felhívta a figyelmet az MQ-9 drón és a lezuhant drón roncsai közötti hasonlóságokra. A reptér közelébe érve a Líbiai Nemzeti Hadsereg légvédelmi rakétarendszere lőtte le a drónt – állítja az Eurasia Times. A lap szerint az eszköz valószínűleg Olaszországban szállt fel, és az amerikai légierő tulajdonát képezi. 

Az Egyesült Arab Emírségekben üzemelő SDO Center vezetője szerint azonban az Oroszországhoz köthető Wagner-csoport zsoldosai lőtték le a drónt egy Pancír Sz-1 légvédelmi rendszerrel, miközben védték a repteret. 

Haftar tábornok régóta igénybe veszi a különböző zsoldos katonák szolgálatait: ők védik az olyan stratégiai fontossággal bíró épületeket, mint például a repterek és olajkutak. Az MQ-9 Reaper az Egyesült Államok egyik legmodernebb és legdrágább katonai drónja, a Forbes információi szerint 32 millió dollárba kerül egy ilyen eszköz. 

Rovatok