Index Vakbarát Hírportál

Oroszország megszakíthatja kapcsolatait az Egyesült Államokkal

2022. augusztus 24., szerda 21:25

Az orosz vagyon lefoglalása az Egyesült Államok részéről gajra vágná Moszkva kétoldalú kapcsolatait Washingtonnal – idézte nemrég az orosz állami TASZSZ hírügynökség az orosz külügyminisztérium egyik felsővezetőjét.

Egyes nyugati politikusok ugyanis azt javasolták, hogy a szankciókkal jegelt orosz vagyont foglalják le, és részben ebből finanszírozzák Ukrajna újjáépítését.

„Figyelmeztetjük az amerikaiakat az ilyen lépések káros következményeire, amelyek tartósan rombolják a kétoldalú kapcsolatokat” – mondta az orosz külügy észak-amerikai osztályának igazgatója, aki szerint egy ilyen intézkedés nem áll sem az Egyesült Államok, sem Oroszország érdekében.

Az azonban nem derült ki, hogy milyen vagyonra utalt Alekszandr Darcsijev – írta a Deutsche Welle, amely még júniusban a müncheni ügyészségre hivatkozva arról számolt be, hogy a német hatóságok lefoglaltak három magánlakást és egy bankszámlát, amelyek az orosz duma szankciókkal sújtott parlamenti képviselőjének és feleségének a tulajdonában voltak.

Tudomásunk szerint ez az első olyan eset Németországban, hogy a szankciók miatt nemcsak »jegelték« a vagyont, hanem ténylegesen lefoglalták

mondta Anne Leiding főügyész.

A szankcionált személy, akit az ügyészség L.-ként nevezett meg, egyike volt azoknak a duma-tagoknak, akik Putyin elnök javaslatára megszavazták a szakadárok által „Donyecki Népköztársaságnak” és „Luhanszki Népköztársaságnak” nevezett ukrajnai térségek függetlenségének az elismerését.

L. február 23. óta szerepel az uniós szankciók listáján. A bajor hatóságok a férj és a feleség ellen is nyomoznak a szankciók megsértése miatt.

A házaspár bankszámláját is lefoglalták. Erre érkezett havi 3500 euró bérleti díj, mint az ingatlan tulajdonosainak.

A bérlők a lakásokban maradhatnak, sőt a bérleti díjuk is csökkent, amit immár közvetlenül a müncheni kerületi bíróságnak kell átutalniuk.

A kapcsolatok átléphetik azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút

Az orosz vagyon lefoglalása mellett Darcsijev arra is felhívta a figyelmet: Washington ukrajnai szerepvállalása olyan mértékben nőtt, hogy „az Egyesült Államok egyre inkább a konfliktus közvetlen részese”.

Hozzátette, hogy amennyiben az Egyesült Államok „a terrorizmus állami támogatójaként” minősítené Oroszországot, akkor a Washingtonnal való kapcsolatok átlépnék azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút.

Két amerikai szenátor, aki törvénybe foglalná Oroszország „terrorista” minősítését, júliusban Kijevbe látogatott, hogy megvitassa az indítványt Zelenszkij elnökkel.

Amikor Darcsijevet arról kérdezték, hogy az orosz külügyminisztérium fontolóra vette-e a diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentését Moszkva és Washington között, a diplomata azt válaszolta:

„Nem szeretnék hipotetikus spekulációkba bocsátkozni arról, hogy mi lehetséges és mi nem lehetséges a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével lábbal tiporja a nemzetközi jogot és a diplomáciai gyakorlat tabuit.”

Az orosz külügyi vezető közölte: az amerikai felet figyelmeztették a lépések lehetséges következményeire.

(Borítókép: Gyalogosok sétálnak az orosz külügyminisztérium főépülete mellett Moszkvában 2022. január 27-én. Fotó:  Dimitar DILKOFF / AFP)

Rovatok