Index Vakbarát Hírportál

Több mint egymillió halálos áldozatot követelt a koronavírus idén

2022. augusztus 25., csütörtök 19:59

Az idén már több mint egymillió halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a majomhimlő pedig több mint 41 ezer embert fertőzött meg január óta szerte a világon – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a számok tükrében tévedés volna azt állítani, hogy a világ megtanult együtt élni a koronavírussal, ezért arra kérte minden ország kormányát, hogy kettőzzék meg az erőfeszítéseket minden egészségügyi dolgozó, az idősek és a többi veszélyeztetett társadalmi csoport beoltása érdekében, hogy végül a lakosság átoltottsága elérje a 70 százalékot.

A WHO vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a halálesetek megakadályozására, ami 2022-ben több mint egymillió. Ugyanakkor a világ lakosságának harmada még mindig nem kapta meg a védőoltások első adagját. A szegényebb országokban élő egészségügyi dolgozók kétharmadát és az idős emberek háromnegyedét még szintén nem immunizálták.

Jó hírrel is szolgáltak

Afrika egyes országai, amelyekben eddig alacsony volt az átoltottság, kezdenek felzárkózni, amit pozitív fejleményként tart számon a WHO. Januárban az ENSZ egészségügy szakosított szervezete, a Gyermekalap (UNICEF) és partnereik létrehozták a Partnerség a Covid Elleni Védőoltás Szállítására elnevezésű kezdeményezést, hogy segítsék a vakcinával való ellátottságot 34 olyan országban, amelyben a lakosság átoltottsága 10 százalék alatt volt. Az érintett országok hat kivételével Afrikában találhatók.

Mára mindössze tíz országban van 10 százalék alatt a népesség immunizálása.

A WHO legújabb adatai szerint a Covid–19-világjárványnak 6,45 millió halálos áldozata van, amióta az első fertőzéseket észlelték a kínai Vuhan tartományban.

Európában lassul a majomhimlő 

A majomhimlő terjedésével kapcsolatban a WHO közölte, hogy most 41 ezernél is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában. A regisztrált esetek több mint 34 százalékát az Egyesült Államokból jelentették. A majomhimlő szövődményeibe eddig tizenkét ember halt bele. Ugyanakkor a fertőzés globális terjedése ötödével csökkent az előző héten, a járványgöbe egy hónapig tartó felfelé ívelését követően.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a majomhimlő terjedése Európában lassul” – mondta a főigazgató az MTI szerint. Hozzátette, hogy ez a közegészségügyi intézkedéseknek, a viselkedési szokások megváltoztatásának és az oltásoknak köszönhető.

Az Egyesült Államok mellett Spanyolországból, Brazíliából, Németországból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Kanadából, Hollandiából, Peruból és Portugáliából jelentették a legtöbb fertőzöttet. Irán és Indonézia a múlt héten jelentette az első fertőzöttet.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár „rendkívüli helyzetet” eredményezett, amelyet álláspontja szerint emiatt globális vészhelyzetnek kell tekinteni.

Rovatok