Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia stratégiát vált a lázadó csoportok elleni harcban

2022. augusztus 26., péntek 09:31

Kolumbia új baloldali kormánya közölte, hogy felfüggeszti a fegyveres csoportok elleni légi bombázásokat, hogy minimalizálja a civilek és a szervezetekbe erőszakkal toborzott gyermekkatonák halálát.

Iván Velásquez védelmi miniszter csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a lépés a kormány hajlandóságát jelzi, hogy esetlegesen tárgyalásokat kezdjen a fegyveres csoportokkal. Ez lényegi változást jelent Kolumbia kábítószer-kereskedő csoportok elleni stratégiájában, miközben az utóbbi időben megnőtt az erőszak, különösen az ország távoli részein.

Az életet kell előnyben részesítenünk a halállal szemben, és nem hajthatunk végre olyan műveleteket, amelyek a polgári lakosság életét veszélyeztetik

– jelentette ki Iván Velásquez.

A lázadók táborainak bombázása állandó vitatéma Kolumbiában, ahol közel hat évtizeden át dúlt a véres polgárháború, amely több mint 450 ezer ember halálát követelte. 2019-ben az akkori védelmi miniszter, Guillermo Botero lemondott, miután a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) elleni katonai rajtaütés során nyolc 12 és 17 év közötti, erőszakkal toborzott gyermeket megöltek.

Két évvel később egy baloldali törvényhozó azt állította, hogy négy gyermeket öltek meg a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) egyik vezetőjének likvidálására indított bombázási akcióban.

Gustavo Petro elnök – aki maga is volt lázadó – júniusi megválasztása óta az új kormány a hadsereg által alkalmazott taktika megváltoztatására összpontosít, követelve, hogy jobban tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a béke védelmében cselekedjenek. A kolumbiai kormány 2016-ban békeszerződést írt alá a FARC-cal, de a csoport disszidens tagjai elutasították a megállapodást, és nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert.

Az elnök kijelentette, hogy tárgyalni kíván a lázadókkal a konfliktus lezárása érdekében, írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

Rovatok