Index Vakbarát Hírportál

Megijedtek a tudósok attól, amit az oroszok művelnek a földgázzal

2022. augusztus 26., péntek 07:03

Miközben Európa egyre súlyosabb energiaválsággal néz szembe, Oroszország nagy mennyiségű földgázt éget el – derül ki a BBC Newsszal megosztott elemzésből.

A szakértők szerint a gázt korábban Németországba exportálták volna. Hozzátették, hogy a finn határhoz közeli erőmű a becslések szerint naponta 10 millió dollár értékű gázt éget el. A tudósok aggódnak a légkörbe jutó szén-dioxid és korom nagy mennyisége miatt, azok ugyanis felgyorsíthatják az északi-sarki jég olvadását.

A Rystad Energy elemzése szerint a fáklya naponta mintegy 4,34 millió köbméter gázt éget el.

"It is coming from a new liquified natural gas (LNG) plant at Portovaya, north-west of St Petersburg. The first signs that something was awry came from Finnish citizens over the nearby border who spotted a large flame on the horizon earlier this summer. "https://t.co/2krtAktm7N

— Pekka Mäkinen (@PekkaTMakinen) August 26, 2022

A gáz a Szentpétervártól északnyugatra fekvő Portovajában található új cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) üzemből származik. Az első gyanús jeleket a határ mellett élő finn állampolgárok fedezték fel, akik a nyár elején nagy lángot láttak a horizonton.

Portovaja egy kompresszorállomás közelében található, az Északi Áramlat 1 gázvezeték elején, amely a tenger alatt szállítja a gázt Németországba.

A gázvezetéken keresztül történő szállítást július közepe óta korlátozzák, az oroszok állítása szerint technikai probléma húzódik a háttérben. Németország szerint viszont Moszkva politikai nyomást akar gyakorolni a szállítás korlátozásával.

Június óta a kutatók jelentős hőemelkedést észleltek a létesítményből, ami feltehetően a földgáz elégetéséből ered.

Bár a gázégetés, az úgynevezett fáklyázás a feldolgozóüzemekben gyakori – általában műszaki vagy biztonsági okokból –, a mostani égetés mértéke a szakértők szerint meghökkentő.

Soha nem láttam még LNG-üzemet ilyen mértékben fáklyázni. Június körül észleltük a kiugrást. Ez a szint utána is szokatlanul magas maradt

– mondta dr. Jessica McCarty, az ohiói Miami Egyetem műholdas adatokkal foglalkozó szakértője.

Mark Davis a Capterio vezérigazgatója, egy olyan vállalaté, amely sokat tud a gázfáklyázásról. Szerinte az oroszok szándékosan égetik a földgázt.

„Az üzemeltetők gyakran nagyon vonakodnak attól, hogy ténylegesen leállítsák a létesítményeket, mert attól tartanak, hogy technikailag nehéz vagy költséges lehet újraindítani őket, és valószínűleg ebben az esetben is ez a helyzet” – nyilatkozta Davis a BBC-nek.

Az orosz Gazprom energetikai vállalat talán LNG előállítására akarta felhasználni ezt a gázt az új üzemben, de lehet, hogy gondot okozott a kezelése, és a legbiztonságosabb megoldás a fáklyázás volt, olvasható a BBC cikkében.

Az is lehet, hogy az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett európai kereskedelmi embargó miatt csinálja ezt Oroszország, tippelgetnek a szakértők.

Esa Vakkilainen, a finn LUT Egyetem energetikai mérnökprofesszora közben arról beszélt, az ilyen szintű fáklyázás azt jelentheti, hogy nem áll rendelkezésre minden szükséges berendezés az üzemben. 

„Az Oroszországgal szembeni kereskedelmi embargó miatt nem képesek az olaj- és gázfeldolgozáshoz szükséges kiváló minőségű szelepeket gyártani. Így előfordulhat, hogy néhány szelep elromlik, és nem tudják kicserélni őket” – fejtegette Vakkilainen.

A Gazprom egyelőre nem reagált a fáklyázásról szóló kérdésekre.

Aggódnak a tudósok

Fekete szénnek nevezik azokat a koromrészecskéket, amelyek a tüzelőanyagok, például a földgáz nem teljes elégetése során keletkeznek.

Az északi sarkvidéki szélességeken történő fáklyázással kapcsolatban különös aggodalomra ad okot a kibocsátott fekete szén észak felé történő szállingózása, ahol az lerakódik a hóra és a jégre, és jelentősen felgyorsítja az olvadást

– mondta Matthew Johnson professzor, a kanadai Carleton Egyetem munkatársa.

A becslések szerint a fáklyázás már most is a fekete szén lerakódásának domináns forrása az Északi-sarkvidéken, emiatt ebben a régióban különösen nemkívánatos tevékenységnek számít, jelezték a szakértők.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Kaveh Kazemi/Getty Images)

Rovatok