Index Vakbarát Hírportál

Kína enyhített néhány Covid-szabályon, de továbbra is nagy a szigor

2022. augusztus 26., péntek 10:47 | aznap frissítve

Kína eltörölt bizonyos bejelentési kötelezettségeket a vámkezelésen áteső utasok számára, de változatlanul nagyon szigorú Covid-előírások vannak érvényben a távol-keleti országban.

A Kínába utazók számára kötelező marad az indulás előtti Covid-teszt elvégzése, mint ahogy az érkezés utáni karanténkötelezettséget sem szüntetik meg – közölte az ország vámhivatala, miután elvetett néhány bejelentési kötelezettséget a vámkezelésen áteső utasok számára.

Kína júniusban enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot. A Kínába érkezőknek elég már csak hét napot karanténszállodában eltölteniük, majd további három napra otthon kell maradniuk. A korábbi szabály 14 napos központi karantént és 7 napos otthoni megfigyelést írt elő.

Az enyhítések ellenére továbbra is nagyon szigorú szabályok vannak érvényben a távol-keleti országban.

A kínai vámhatóság közölte, hogy a belépés kényelmesebbé tétele érdekében megszüntette azt a követelményt, hogy az utasok vámkezeléskor jelentést tegyenek a Covid-tesztekről, és bemutassák az oltások és a korábbi fertőzések dátumát igazoló dokumentumokat – adta hírül az al-Dzsazíra.

Ez nem azt jelenti, hogy megkönnyítjük a Covid-ellenőrzéseket. Nincs lényeges változás a belépő utasokra vonatkozó Covid-előírásokban

– áll a vámhivatal pénteki pontosító közleményében, utalva a változásokra.

A más országokból Kínába érkező utasoknak továbbra is be kell mutatniuk a tesztelést igazoló papírokat, és minden kötelezően előírt dokumentumot le kell adniuk a kínai nagykövetségeken, hogy digitális egészségügyi bizonyítványt kaphassanak járataikra – tájékoztatott a követség.

A Kínába érkező és onnan induló nemzetközi repülőjáratok száma alacsony maradt a járvány előtti időszakhoz képest, ami sokak utazási terveit megnehezíti.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján Kínában eddig 2 435 432 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 14 875 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

Rovatok