Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea és Lengyelország közös fegyverkezési szerződést írt alá

2022. augusztus 27., szombat 13:59

Dél-Korea és Lengyelország 5,8 milliárd dollár értékben írt alá tank- és tarackexportról szóló szerződést.

Két dél-koreai vállalat közel hatmilliárd dollár értékben kötött szerződést Lengyelországgal különböző tankok és tarackok exportjára – közölte szombaton a szöuli fegyverbeszerzési ügynökség, miután Varsó beleegyezett a fegyverimport felgyorsításába. Az ok feltehetően az egyre növekvő feszültség Oroszországgal – írja a Reuters

A szerződést pénteken írták alá Lengyelországban: a megállapodás Dél-Korea egyik, valaha volt legnagyobb fegyverüzlete, amelyet a múlt hónapban kötött Lengyelországgal. Az európai ország azért döntött a fegyverbeszerzés mellett, mert az ukrajnai invázió tükrében meg akarta erősíteni a saját hadseregét. 

A Hyundai Rotem Co. K2 Black Panther tankokat, a Hanwha Defense, a Hanwha Corp védelmi egysége pedig K9 önjáró tarackokat küld Lengyelországba – tudatta a Védelmi Beszerzési Program Igazgatósága.

Mivel a védelmi export több szempontból is rendkívül fontos: ilyen a fegyverrendszerek megosztása, a kölcsönös logisztikai támogatás, illetve a biztonsági szövetségek megerősítése is, ezért az exportmegállapodás várhatóan hozzájárul az európai országokkal való szolidaritás kiépítéséhez és a biztonsági lépések kiterjesztésére tett erőfeszítéseinkhez is

– áll a Védelmi Beszerzési Program közleményében.

Lengyelország 180 K2 harckocsit, illetve több tarackot és 48 FA–50-es vadászgépet is vásárol a megállapodás értelmében. A pénteki szerződés az első részletet fedi le – közölte az intézmény, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A repülőgépekre vonatkozó megállapodás a jövő hónapban várható.

Az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai invázió a volt keleti blokk számos országában félelmet kellett.

Rovatok