Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

2022. augusztus 27., szombat 12:59

A cseh parlament mindkét kamarája jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-tagságát, ami a nyugati védelmi szövetség évek óta legjelentősebb bővítése.

A cseh parlament képviselőháza – a szenátus hónap eleji döntését követően – a szombat hajnalban véget ért éjszakai ülésen szinte egyhangúlag megszavazta a két északi ország csatlakozásának jóváhagyását.

A csehországi ratifikációs folyamat utolsó lépése Miloš Zeman elnök aláírása lesz. A 77 éves politikus szóvivője szerint az államfő támogatja a bővítési terveket.

Megváltoztak a politikai számítások

Finnország és Svédország évtizedek óta elutasította a NATO-tagságra való törekvést. Oroszország ukrajnai inváziója azonban megváltoztatta a politikai számításokat, mivel mindkét országban a nagy többség kritikusnak látta a tagságot a biztonsága szempontjából.

A 30 észak-amerikai és európai NATO-tagállamnak ratifikálnia kell a javasolt bővítéseket. A Cseh Köztársasággal együtt eddig már kéttucatnyian támogatták ezt, köztük Magyarország is.

A két, tagságra jelentkező állam az MTI szerint májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva. Kérésüket a június végi madridi NATO-csúcstalálkozón fogadták el.

Rovatok