Index Vakbarát Hírportál

Reagált a Mol az INA vezetőinek letartóztatására

2022. augusztus 28., vasárnap 21:41

Szombaton több INA-vezetőt is őrizetbe vettek pénzmosás és földgáz-kereskedelemben való visszaélés gyanúja miatt. A Mol a sajtóval egy időben tudta meg, hogy letartóztatták a tulajdonába tartozó INA vezetőit.

Mint arról beszámoltunk, szombaton több INA-vezetőt is őrizetbe vettek, akik a gyanú szerint az olajipari vállalat sérelmére 100 millió kuna (nagyjából 5,5 milliárd forint) kárt okoztak. A legújabb hírek szerint a kár összegét 1 milliárd kunára becsülik.

A Mol jelenleg 49,08 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát olajvállalatban, az RTL megkeresésére azonban a Mol sajtóosztálya azt írta: 

„a Mol a sajtóval egy időben értesült a horvátországi letartóztatásokról, tájékozódunk az ügyben, de folyamatban lévő rendőrségi eljárásokat nem kommentálunk.”

Pénzmosás és földgáz-kereskedelemben való visszaélés gyanúja miatt öt embert tartóztattak le. Az INA igazgatója meg nem erősített információk szerint nyomott áron gázt vásárolt, majd ugyanazt a gázt drágábban külföldön értékesítette, a különbözet pedig a saját nyeresége volt.

Mint megírtuk, a horvát adóhivatal már hónapok óta nyomozott az ügyben. Közölték, hogy a gyanú szerint a letartóztatott személyek a 2020 júniusától 2022. augusztus végéig tartó időszakban földgázzal való kereskedésből összesen több mint 800 millió kuna értékben jutottak anyagi haszonhoz.

Az INA közleményében korábban úgy reagált: „Nem áll módunkban nyilatkozni a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásokról. Az üggyel kapcsolatosan teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal a tényfeltárás érdekében.”

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok