Index Vakbarát Hírportál

Két óriási felhőkarcolót robbantottak fel Indiában

2022. augusztus 28., vasárnap 15:09

Az indiai hatóságok már szombaton megkezdték több ezer ember evakuálását, ugyanis két 40 emeletes felhőkarcolót romboltak le Újdelhi egyik lakónegyedében.

A 103 méter magas ikertornyokat vasárnap 12-15 másodperc alatt robbantották fel – a helyi hatóságok szerint ez az országban valaha lebontott legnagyobb építmény.

Az indiai legfelsőbb bíróság tavaly úgy döntött, hogy a két torony tervező építészei megsértettek egy sor kritikus építési előírást, ezért elrendelte az épületek földig rombolását.

Több mint 3700 kilogramm robbanóanyagot használtak fel az Apex és Ceyane néven ismert épületek lebontásához. A tornyok egy forgalmas autópálya mellett álltak, amely India legnépesebb államát, Uttar Pradest köti össze a fővárossal – írja a CNN.

A tornyokat fehér műanyag fóliával takarták le, miközben a rendőrség a terület körül gyülekezett, és a műveletre készülve lezárta a főútvonalakat.

A környéken élőket vasárnap kora reggelig ki kellett költöztetni az épületekből. Az indiai városokban egyre gyakoribbak az illegális építkezések, de a tendencia ellenére a nagy épületek lebontása ritka, és a helyszín közelében élő helyiek azt mondták, attól tartanak, hogy a robbanások ereje vagy a por okozta légszennyezés kárt tesz az ingatlanjukban.

(Borítókép: Anushree Fadnavis / Reuters)

Rovatok