Index Vakbarát Hírportál

A tervezettnél gyorsabban telnek a német gáztárolók

2022. augusztus 28., vasárnap 20:25

Robert Habeck gazdasági miniszter közölte, hogy Németország gáztárolói a tervezettnél gyorsabban töltődnek fel, így lehet, hogy mégsem lesz gázhiány a télen.

A tárolók a vártnál gyorsabban töltődnek fel – idézte Habecket a Der Spiegel magazin. Mint írják, a német kormány által kitűzött célt – miszerint októberre el kell érni a tárolók 85 százalékos kapacitását – már szeptember elején elérik.

Németország egy olyan, háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisánál tart, amelyet Oroszország gázszállításának csökkenése után dolgoztak ki.

Augusztusban Németország gázfogyasztásának mindössze 9,5 százaléka származott Oroszországból – jelentette a Spiegel a BDEW energiaipari szövetség adataira hivatkozva. Tavaly az orosz gáz az ország teljes fogyasztásának mintegy 55 százalékát tette ki.

A kormány szeptember 1-jére 75 százalékos gáztárolási szintet célzott meg, ám már most 82,2 százalékon állnak a gáztárolók.

A cseppfolyósított földgáz várhatóan Franciaországon keresztül áramlik Németországba, miután a két ország megoldotta a szervezési és technikai problémákat az ellátás megkönnyítése érdekében – számolt be a Reuters.

Mint megírtuk, a magyar gáztárolókat is sokkal intenzívebben töltik a megszokottnál.

Rovatok