Index Vakbarát Hírportál

Összeverekedtek az Air France pilótái az egyik járaton

2022. augusztus 29., hétfő 08:22

Felfüggesztették az Air France két pilótáját, miután júniusban egy Genf–Párizs-járaton összeverekedtek a pilótafülkében – közölte vasárnap az Air France egyik tisztviselője. A járat továbbrepült és biztonságosan leszállt, a vita nem befolyásolta az utazást.

A pilóta és a másodpilóta nem sokkal a felszállás után összeveszett, és a gallérjuknál fogva megragadták egymást, miután az egyik megütötte a másikat az Air France Genfből Párizsba tartó járatán.

A kabin személyzete közbelépett, és a személyzet egyik tagja a pilótákkal együtt a pilótafülkében töltötte a repülés további részét, melyet követően a két verekedő pilótát felfüggesztették.

Ellenőrzik a repülések alatti biztonságot

A francia légi közlekedési vizsgálatokat végző ügynökség, a BEA augusztus 24-én tett közzé egy jelentést, amely szerint az Air France egyes pilótái nem tartják be szigorúan az eljárásokat a biztonsági incidenseknél, ezután terjedt el a verekedés híre – írja a Guardian.

A jelentés középpontjában az Air France 2020 decemberében a Kongói Köztársaságbeli Brazzaville-ből Párizsba tartó járatán történt üzemanyag-szivárgás állt, amikor a pilóták átirányították a gépet, de nem kapcsolták le a hajtóművek áramellátását, és nem szálltak le a lehető leghamarabb, ahogy azt a szivárgási eljárás előírja. A repülőgép biztonságosan landolt Csádban, de a BEA jelentése figyelmeztetett, hogy a hajtómű kigyulladhatott volna.

A jelentés három hasonló esetet említett 2017 és 2022 között, és azt is magában foglalta, hogy egyes pilóták a biztonsági protokollok helyett saját helyzetelemzésük alapján cselekedtek. Az Air France közölte, hogy válaszul biztonsági ellenőrzést végez. Ígéretet tett arra, hogy követi a BEA javaslatait, amelyek között szerepel, hogy a pilóták utólag tanulmányozhatják a repülésüket, és hogy a kézikönyveket szigorúbbá teszik az eljárások betartására vonatkozóan.

A légitársaság megjegyezte, hogy naponta több ezer járatot indít, és a jelentés csak négy biztonsági incidenst említett. Az Air France-pilóták szakszervezetei ragaszkodtak ahhoz, hogy a biztonság minden pilóta számára elsődleges fontosságú, és megvédték a pilóták vészhelyzetekben történő fellépését.

(Borítókép: Massimo Insabato/Archivio Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images)

Rovatok