Index Vakbarát Hírportál

Azzal vádolják Kínát, hogy katonákat telepít a Tajvani-szorosba

2022. augusztus 29., hétfő 10:28

India egy kínai hadihajó Srí Lanka-i horgonyzása miatt azzal vádolja Kínát, hogy katonákat telepít a Tajvani-szorosba.

India „a Tajvani-szoros militarizálásával” vádolta meg Kínát, egy kínai hadihajó kikötése miatt kiéleződött vitában, amelyet egy Srí Lanka-i kikötőben való horgonyzás váltott ki.

Ez az első eset, hogy az indiai kormány megvádolta Kínát, és ilyen módon beavatkozott a Tajvani-szoros kérdésébe. A vádra az indiai Srí Lanka-i nagykövetség vasárnapi közleménye hivatkozott, miközben India a Kínával közös határán tapasztalható feszültségekkel küzd.

A hónap elején egy kínai katonai kutatóhajó egy hétre kikötött Srí Lanka Hambantota kikötőjében, amiről azt állították Indiában, hogy Kína kémkedésre küldte. Elemzők szerint a hajó a Népi Felszabadító Hadsereg által üzemeltetett kínai hajók azon csoportjába tartozik, amelyek műholdak, rakéták és interkontinentális ballisztikus rakéták indítását figyelik.

A Yuan Wang 5 kikötését a Guardian szerint több napig halogatták, miután India tiltakozott, mivel félő, hogy Peking katonai bázisként kívánja használni a kikötőt. A kínai külügyminisztérium szerint a hajó a nemzetközi joggal és gyakorlattal összhangban tengeri tudományos kutatásokat végez, ami nem befolyásolja „egyetlen ország biztonsági és gazdasági érdekeit”.

A Yuan Wang 5 egy hete indult el, de a hétvégén Kína Srí Lanka-i nagykövetsége azzal vádolta meg Indiát, hogy a biztonsági aggályokat arra használja fel, hogy beavatkozzon Srí Lanka szuverenitásába és függetlenségébe.

Rovatok