Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a dohányzók száma Németországban egy járványkutató szerint

2022. augusztus 29., hétfő 13:25

Számottevően emelkedett a dohányzók száma Németországban a koronavírus-járvány kezdete óta – derül ki a németországi dohányosok szokásait országos szinten, széles körben vizsgáló felmérés (Deutschen Befragung zum Rauchverhalten – Debra) friss adataiból.

Jelenleg a 14 év feletti németek több mint egyharmada (34,5 százalék) dohányzik saját bevallása szerint, miközben a pandémia előtt, 2020 elején még csak 27 százalékuk volt dohányos.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon is egyre többet költenek a dohányboltokban.

Stressz és szorongás a koronavírus miatt

Daniel Kotz járványkutató, a Debra igazgatója ijesztőnek nevezte a dohányzók arányának emelkedését. A szakember ezt a tendenciát elsősorban a volt dohányosok visszaesésének tulajdonítja. Ők a Covid–19-járvány okozta stressz és szorongás miatt kezdtek újra dohányozni.

Christina Rummel, a német dohányzáskutató központ ügyvezető igazgatója biztatónak nevezte, hogy az 1970–1990-es években tapasztalt tendenciával ellentétben egyre csökken a dohányzó vagy a dohányzást akár csak elkezdő fiatalok száma. Hozzátette, az idősebb felnőtteknél ezzel ellentétes irányzatot figyeltek meg – írja az MTI.

Katrin Schaller, a heidelbergi Német Rákkutató Központ munkatársa szerint Németországnak szigorúan fel kell lépnie a reklámok és az automatákból történő értékesítés ellen, és kifogásolta, hogy „a dohányosoknak túl kevés ösztönzőt kínálnak a dohányzásról való leszokásra”, valamint hozzátette, hogy a gyártók ráadásul egyre több új terméket dobnak piacra, például e-cigarettákat, hevítőrudakat vagy a leszokást – úgymond – segítő nikotinos tasakokat.

Rovatok