Index Vakbarát Hírportál

Pár nap múlva érkezhet Németországba az omikron elleni vakcina

2022. augusztus 29., hétfő 18:57

Már szeptemberben megérkezhet Németországba az omikron-variánsra kifejlesztett vakcina. Az első szállítmányban több millió ember számára elegendő oltóanyag lesz – idézte a szövetségi köztársaság közlését a Spiegel német hírportál.

A Spiegel értesülése szerint a tárca vezetője, Karl Lauterbach az oltási kampányban közreműködő szervezeteknek küldött körlevelében azt írta, hogy az Európai Bizottság szeptember 1-jén vagy 2-án adhatja ki a forgalmazási engedélyt az omikron BA.1 nevű vírusváltozat ellen kifejlesztett vakcinákra – írja az MTI.

Németországban is megkezdődhet a variánsra kifejlesztett vakcinák beépítése az oltási kampányba. A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból szeptember 5-étől két hét alatt nagyjából tízmillió adag érkezik, a Moderna-féle vakcinából egy 2,38 millió adagból álló szállítmányt várnak.

Az uniós engedéllyel rendelkező készítményeket rögtön el is kezdik terjeszteni a gyógyszer-nagykereskedelmi rendszeren keresztül. Az első rendeléseket már szeptember 5-étől le lehet majd adni a tárca tervezett menetrendje szerint.

Karl Lauterbach a körlevélben rámutatott: nem az omikron BA.1 vírusvariáns, hanem az omikron BA.5 nevű variáns okozza a legtöbb fertőzést Németországban.

Ugyanakkor – mint írta – a BA.1 ellen fejlesztett vakcinák jóval hatékonyabbak a BA.5-tel szemben, mint az eddig használt, „első generációs” oltóanyagok, ami „döntő jelentőségű tényező lehet” a fokozottan veszélyeztetett csoportok védelmében.

Ezért az orvosoknak, háziorvosoknak buzdítaniuk kell az embereket az új készítmény beadatására – emelte ki a miniszter, hozzátéve: nem szabad megfeledkezni arról, hogy továbbra is naponta nagyjából száz olyan haláleset történik Németországban, amely összefügg a Covid–19 okozta betegséggel.

Hozzátette: a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével már elkészült az omikron BA.5-re és egy másik variánsra, az omikron BA.4-re szabott oltóanyag, és a két vállalat várakozása szerint az Európai Bizottság szeptember végén vagy október elején ki is adhatja az engedélyt a készítmény forgalmazására.

Németország az uniós engedély kiadása után rövid időn belül 9,5 millió adaghoz jut majd az új vakcinából, de a fokozottan veszélyeztetett csoportok tagjainak nem szabad várniuk addig az oltás beadatásával – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.

A negyediket 10 százalékuk sem adatta be

A szövetségi kormány hétfői összesítése szerint a Covid–19 elleni teljes oltással a lakosság 76,3 százaléka – 63,4 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 62 százalék – 51,5 millió ember –, a negyedik oltásnak számító második emlékeztető oltást 8,6 százalék, azaz 7,2 millió ember kapta meg Németországban.

Az oltatlanok a lakosság 22,1 százalékát teszik ki, 18,4 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akik számára még nincs oltóanyag.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a koronavírus-világjárvány kezdete, 2020 tavasza óta több mint 32 millió fertőződést regisztráltak Németországban. A Covid–19-cel összefüggő halálesetek száma meghaladja a 147 ezret.

Rovatok