Index Vakbarát Hírportál

Műholdfelvételek szerint légvédelmi rakétarendszereket vonnak ki Szíriából az oroszok

2022. augusztus 29., hétfő 20:59

Egy műholdfelvételek kiértékelésével foglalkozó izraeli cég vette észre, hogy Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget von ki Szíriából, amelyet egy Krím félsziget melletti orosz kikötőbe telepített.

A műholdképek kiértékelésével foglalkozó ImageSat International (ISI) izraeli cég közlése szerint Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget von ki Szíriából, amelyeket egy Krím félsziget melletti orosz kikötőbe telepített – írja az MTI.

Az ISI által bemutatott műholdfelvételeken az üteget áprilisban a szíriai Maszjaf városában lehetett látni, majd egy augusztus 25-én készült képen üres térség látszik, miután a rakétarendszereket a tartúszi kikötőn keresztül kihajózták az országból – feltehetően a légvédelmi képességek növelése céljából – az ukrajnai hadművelet közepette.

További felvételeken az üteg egyes elemeit is lehetett látni a tartúszi kikötőben augusztus 12. és 17. között. Augusztus 20-ára a harceszközöknek már nem volt nyomuk. Az ISI elemzése szerint Szíriát a Sparta II nevű orosz hajón hagyták el, amely Novorosszijszk kikötőjébe indult.

Az ISI felvételein egyébként látni lehetett azt is, hogy az Sz-300-asok radaregységét a Szíriában lévő hmejmími orosz légibázisra szállították. Az izraeli vállalat elemzői szerint onnan annak súlya miatt valószínűleg egy Il-76-os katonai teherszállító repülőgépen fogják elszállítani Oroszországba.

A hajóforgalmat nyomon követő Refinitiv Eikon cég szerint a Sparta II jelenleg Novorosszijszk kikötőjében van, amelyet a Dardanellák tengerszoroson keresztül ért el.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: amennyiben az értesülés megerősítést nyer, az a légvédelem jelentős megerősítését jelentené az ukrajnai harctér közelében, ahol az orosz erők több csapást is elszenvedtek. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a megkeresésekre.

Rovatok