Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatszázezer fentaniltablettát foglaltak le az amerikai–mexikói határnál

2022. augusztus 30., kedd 08:41

Az arizonai határőrök 625 ezer fentaniltablettát foglaltak le az amerikai–mexikói határnál, öt különböző ellenőrzés során.

A helyi hatósági híradások szerint a Nogales határállomáson talált kábítószerből mintegy 12 ezer tabletta színes cukorkákra hasonlított, ami különösen a gyerekekre lehet veszélyes, mert édességnek nézhetik a veszélyes szereket. Mindemellett lefoglaltak több mint 10 kilogramm metamfetamint és marihuánát is – adta hírül az MTI az Arizona szövetségi állam hatósága közleményét továbbítva.

A hétvégén Texasban egy autóban mintegy 85 kilogramm fentanilt találtak.

Júliusban összesen több mint egytonnányi fentanilt foglaltak le az amerikai hatóságok a mexikói határszakaszon.

Az Egyesült Államokban az eredetileg fájdalomcsillapítóként használt fentanil évek óta terjed a kábítószer-élvezők körében, ugyanis a heroinnál olcsóbb, ugyanakkor sokkal ártalmasabb is. Tavaly 108 ezer haláleset okaként állapítottak meg kábítószer-túladagolást az Egyesült Államokban, ebből több mint 80 ezret okozott a fentanil túlzott mennyiségű fogyasztása.

Minden idők legmagasabb drogfogyasztását mutatják az elmúlt év adatai

A Monitoring the Future kutatásából kiderült, hogy a fiatal felnőttek körében a marihuána és hallucinogén szerek használata 2021-ben minden idők legmagasabb szintjét érte el. Nora Volkow, az amerikai kábítószer-visszaélési intézet igazgatója szerint többet kell kideríteni arról, hogy a fiatal felnőttek hogyan használják az olyan drogokat, mint a marihuána és a hallucinogének, valamint arról, hogy milyen egészségügyi hatásokat eredményez ezen anyagok különböző erősségeinek és formáinak fogyasztása. Ez szerinte azért fontos, mert a fiatal felnőttek kritikus életszakaszban vannak, és élesedik a tájékozott döntések meghozatalának képessége. Annak megértése, hogy a szerhasználat hogyan befolyásolhatja a fiatal felnőttkorban kialakuló döntéseket, kritikus fontosságú, hogy segítsük az új generációkat a sikerre való felkészülésben.

Rovatok