Index Vakbarát Hírportál

12 éves fiú lőtte meg az osztálytársát egy amerikai iskolában

2022. augusztus 30., kedd 19:42

Letartóztattak egy 12 éves fiút, miután rálőtt és megsebesítette 13 éves osztálytársát a kaliforniai Oakland egyik iskolájában.

A lövöldözés hétfő délután fél kettő körül tört ki a Madison Park Academyben, Kelet-Oakland egyik középiskolájában. A helyi rendőrség közölte, hogy gyorsan sikerült őrizetbe venniük a lövöldözőt, míg áldozatát kórházba szállították, jelenleg stabil az állapota.

Ahogy az iskolai lövöldözés híre elterjedt, az iskolához özönlöttek gyermekeikért az aggódó szülők.

Gyakoribb lett a fegyveres erőszak

Oakland polgármestere, Libby Schaaf elmondta: örül, hogy az áldozat egyre jobban van, de megdöbbenését fejezte ki a várost és az egész Egyesült Államokat sújtó folyamatos fegyveres erőszak miatt.

Az iskolának kellene a legbiztonságosabb helynek lennie a gyerekeink számára. A fegyveres erőszak megnövekedett szintje országunkban és városunkban szívszorító és elfogadhatatlan

 – írta a Twitteren. A hatóságok nem közölték, hogy a lövöldözés véletlen vagy szándékos volt-e. Akárhogy is, az eset rávilágított arra, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek rendkívül magas arányban halnak meg vagy szenvednek sérülést az ország fegyverekkel szembeni megengedő hozzáállása miatt.

A legtöbb gyermek lőfegyver által hal meg

Az Everytown nevű fegyvervédelmi csoport szerint lőfegyver általi a vezető halálozási ok a gyermekek és tizenévesek körében Amerikában.

Ez egy egyedülállóan amerikai probléma. Más magas jövedelmű országokkal összehasonlítva az 5 és 14 év közötti amerikai gyerekek 21-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg fegyver által

– állítja a csoport a Guardian szerint.

Az Egyesült Államokban évente több mint 3500, legfeljebb 19 éves gyermeket lőnek le, és mintegy 15 ezer gyermeket sebesítenek meg. Ez naponta átlagosan 51 halálos áldozatot jelent. A személyes és pszichológiai hatások sokkal szélesebb körűek: becslések szerint

évente mintegy 3 millió gyermek lehet szemtanúja lövöldözésnek.

A gyerekek és a tizenévesek lőfegyver általi halálozásának messze legnagyobb részét, 60 százalékát az emberölések teszik ki. Ezt követik az öngyilkosságok 35 százalékkal, a balesetek pedig 4 százalékkal.

Rovatok