Index Vakbarát Hírportál

Komoly fordulópont, új fejezet nyílt kedden az orosz–ukrán háborúban

2022. augusztus 30., kedd 11:47

A kijevi erők áttörték az orosz védelmet a frontvonal több szektorában, Herszon város közelében – állította Olekszij Aresztovics, Zelenszkij egyik vezető tanácsadója. Oroszország a felső korhatár eltörlésével és a börtönök megcsapolásával igyekszik úrrá lenni hadserege létszámhiányán.

„Ma offenzív akciókat kezdtünk különböző irányokban, többek között Herszon régióban” – közölte hétfőn Natalja Humenjuk, az ukrán déli parancsnokság szóvivője, nem volt hajlandó további részleteket közölni az új offenzíváról, de azt elmondta, hogy Ukrajna közelmúltbeli csapásai Oroszország déli logisztikai útvonalai ellen „kétségtelenül meggyengítették az ellenséget”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszédében hozzátette:

Ha túl akarnak élni, itt az ideje, hogy az orosz hadsereg elmeneküljön. A megszállóknak tudniuk kell: a határig kiszorítjuk őket. A mi határunkig, amelynek a vonala nem változott.

A kijevi erők áttörték az orosz védelmet a frontvonal több szektorában, Herszon város közelében – állította az elnök egyik vezető tanácsadója. Olekszij Aresztovics elmondta, hogy az ukrán erők Herszon térségében azokat a kompokat is lövik, amelyeket Moszkva az oroszok által megszállt terület ellátására használ a Dnyeper nyugati partján.

Egy másik ukrán katonai forrás a CNN-nek azt mondta, hogy erői visszavettek négy falut Herszon város közelében, miután három helyen is áttörték a frontvonalat, a fő célpont Herszon volt. A hadművelet az orosz állások és a hátország heves lövöldözésével kezdődött, menekülésre kényszerítve a behatolókat.

Az ukrán rakétatűz miatt az oroszok által megszállt Nova Kahovka város Herszon régióban víz és áram nélkül maradt – közölték az oroszok által kinevezett helyi hatóság tisztviselői a RIA orosz hírügynökséggel. A város Herszon városától keletre fekszik.

Meg kell védeni az atomerőmű biztonságát

Az ENSZ atomenergia-felügyeletének ellenőrökből álló csoportja hétfő este érkezett Kijevbe, útban a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműhöz. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi közölte, hogy a csapat szerdától szombatig látogatást tesz az erőműben. „Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát és védelmét” – tweetelte Grossi. Az erőmű és a közeli városok környékén gyakran csapódnak be rakéták és lövedékek, ami miatt félő, hogy a misszió túl veszélyes lehet.

A Kreml szerint a NAÜ missziója „szükséges”, de kizárta a helyszín kiürítését. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna azt várja a NAÜ küldöttségétől, hogy „közölje a tényeket” a nukleáris biztonsági protokollok megsértésével kapcsolatban, és hozzátette, hogy Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem az egész világot is nukleáris baleset veszélyének teszi ki. 

AZ OROSZ ERŐK AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK SZERINT TÜZET NYITOTTAK ENERHODARRA, ARRA A VÁROSRA, AHOL A ZAPORIZZSJAI ATOMERŐMŰ TALÁLHATÓ. ZELENSZKIJ VEZÉRKARI FŐNÖKE, ANDRIJ JERMAK IS MEGERŐSÍTETTE A JELENTÉSEKET TELEGRAM-CSATORNÁJÁN EGY VIDEÓ MELLETT, AMELYEN TŰZOLTÓK OLTJÁK AZ ÉGŐ AUTÓKAT.

Börtöntöltelékekkel és idősebb férfiakkal orvosolják az orosz hadsereg létszámhiányát?

Oroszország nehezen talál több katonát az ukrajnai harcokhoz, és a toborzási erőfeszítéseket a felső korhatár eltörlésével és a börtönök megcsapolásával bővítette. „Az újonnan toborzott katonák közül sokan idősebbnek, alkalmatlannak és rosszul képzettnek tűntek” – mondta újságíróknak hétfőn a Pentagon egyik tisztviselője. Vlagyimir Putyin a múlt héten rendelte el, hogy hadseregét jövő év januárjától mintegy 10 százalékkal, 1,15 millió katonára növeljék.

Ukrán tisztviselők arra figyelmeztették a politikusokat, a szakértőket és a véleményformálókat, hogy ne elmélkedjenek a katonai ellentámadás előrehaladásáról.

Natalija Humenjuk szerint a Herszonban zajló hadművelethez „csendre van szükség”, mivel a média figyelme befolyásolhatja az eredményeket. Mihajlo Podoljak, Ukrajna elnöki tanácsadója hozzátette, hogy meg kell várni az ukrán védelmi minisztérium és hadsereg hivatalos nyilatkozatait. „Megértem a kívánságainkat és az álmainkat, de szűrjük meg az információkat, és dolgozzunk szakszerűen, a védők iránti tiszteletből” – írta a Telegramon.

Oroszország azt állítja, hogy egy másik ukrán is részt vett Darja Dugina megölésében. Az orosz FSZB biztonsági szolgálat bizonyítékok nélkül egy második ukrán állampolgárt vádolt meg azzal, hogy hamis dokumentumokat szerzett, és előkészítette azt az autóbombát, amely megölte egy ultranacionalista orosz ideológus lányát – írja a Guardian.

(Borítókép: Ukrán katonák Herszon régióban 2022. augusztus 8-án. Fotó: Wojciech Grzedzinski / Washington Post / Getty Images)

Rovatok