Index Vakbarát Hírportál

Orosz vadászgépek miatt riasztották a magyar Gripeneket

2022. augusztus 30., kedd 17:04

Kedd délután riasztani kellett a Magyar Honvédség Gripenjeit Litvániában – közölte a honvedelem.hu.

Azt írták, hogy a riasztott magyar gépek a balti országok légtérrendészeti feladataiban vesznek részt, amelyet több NATO-ország lát el jelenleg. A Gripeneknek amiatt kellett felszállniuk, mert 

két orosz vadászgép megközelítette Litvánia légterét.

Az oroszok egy An–72-es repülőgépet küldtek Szentpétervárról a Litvániától nyugatra található kalinyingrádi enklávéba a Balti-tenger felett, amelyet két Szu–35-ös orosz vadászrepülő kísért. Az orosz vadászgépek még nemzetközi légtérben repültek, azonban nem teremtettek rádiókapcsolatot a légiforgalom-irányítással, nem rendelkeztek repülési tervvel és nem használtak válaszjeladót sem.

Emiatt szálltak fel a magyar vadászgépek, amelyek végül a Balti-tenger felett, kilencezer méteres magasságon, helyi idő szerint 12 óra 50 perckor sikeresen elfogták és azonosították a riasztást okozó orosz gépeket. Ezt követően a Gripenek visszatértek litvániai állomáshelyükre – írta a honvedelem.hu.

A Gripeneket az utóbbi hónapokban számos alkalommal riasztani kellett már Magyarországon, és a Baltikumban is volt már egy ehhez hasonló eset augusztus 18-án. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter akkor közölte: a Magyar Honvédség augusztus 1-jétől kezdve négy hónapon keresztül csaknem nyolcvan katonával és négy Gripen harci repülőgéppel, Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait. Az egyik Litvániában szolgáló magyar vadászgépről a NATO Twitter-oldalán is megosztottak egy fotót a misszió kezdete után:

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok