Index Vakbarát Hírportál

Találkoztak az Unió védelmi miniszterei, védtelenek az országok erős hadiipar nélkül

2022. augusztus 30., kedd 21:52

Csak egy erős védelmi képességekkel rendelkező Európai Unió (EU) tud megbirkózni a biztonsági kihívásokkal, Magyarország kész a védelmi szerepvállalásra – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Az uniós védelmi miniszterek prágai informális találkozóján részt vevő honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: Magyarország támogatja egy cselekvőképesebb Európai Unió megteremtését, amely gyors és hatékony választ tud adni a következő időszak biztonsági kihívásaira.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint hozzátette: Magyarország jelentős mértékben képes hozzájárulni Európa védelmi technológiai és ipari bázisának megerősítéséhez, mivel

Magyarország Kelet-Európa egyik legnagyobb volumenű haderőfejlesztését hajtja végre.

Reagálnak a világ stratégiai bizonytalanságára

Az Európai Unió tagállamai mintegy fél évvel ezelőtt fogadták el a Stratégiai Iránytűt, mellyel az európai védelmi együttműködés erősítése, a védelmi képességek fejlesztése, valamint az Unió ellenálló képessége és reagálóképessége fokozása mellett kötelezték el magukat.

Az uniós találkozó fő témája az ukrajnai háború globális következményei és Ukrajna védelmi és biztonsági jellegű támogatásán túl a védelmi befektetési hiányosságok és a képességfejlesztés terén szükséges további lépések kérdése volt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felszólalásában kiemelte: a világ az Ukrajnában zajló háborúval a stratégiai bizonytalanság új korszakába lépett, ami a szövetségesi rendszerek tekintetében is olyan történelmi jelentőségű lépéseket eredményezett, mint a NATO kibővítése Finnországgal és Svédországgal, valamint a nemzeti védelmi költségvetések megemelése több ország esetében is.

Fény derült a hiányosságokra

A miniszter rámutatott: a háború kapcsán megmutatkoztak az európai védelmi képességek hiányosságai, ez azonban lehetőséget ad arra, hogy fokozott lendülettel folytatódjon a regionális védelem és ellenálló képesség megerősítése, ebben pedig kritikus fontosságú az Európai Unió és a NATO együttműködése.

Mivel a háború az európai kontinensen, ráadásul Magyarország közvetlen szomszédságában zajlik, „szükségesnek tartjuk és hangsúlyozzuk” az egységes európai védelem fontosságát és fejlesztését – tette hozzá a miniszter. 

A miniszter egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a háborús konfliktus nemcsak a védelmi kapacitásra gyakorol közvetlen hatást, hiszen elősegítheti a tömeges illegális migrációt, aminek hatása van a terrorizmus térnyerésére is, ez pedig újabb biztonsági kihívás elé állítja az országokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a Josep Borrell külügyi főképviselő által bemutatott javaslattal kapcsolatban, amely egy jövőbeli EU katonai kiképzési misszió elindítására irányul, több ország jelezte további pontosítás iránti igényét, Magyarország pedig felhívta a figyelmet a javaslatban rejlő kockázatokra.

(Borítókép: Csoportkép a résztvevőkről az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján Prágában 2022. augusztus 30-án. Fotó: MTI / EPA / Martin Divisek)

Rovatok