Index Vakbarát Hírportál

Ketyeg az időzített bomba: bármelyik pillanatban robbanhat egy olajtanker

2022. augusztus 30., kedd 18:31

Időzített bomba a Jemen partjai előtt veszteglő, katasztrofális műszaki állapotban lévő, Safer nevű olajtanker – figyelmeztetett kedden az ENSZ jemeni koordinátorának tanácsadója.

Russell Geekie, aki videókapcsolat révén tartott sajtókonferenciát Genfben, felhívta a figyelmet: „a Safer egyre rosszabb állapotban van, és bármely pillanatban összetörhet vagy felrobbanhat. Az októbertől decemberig tartó időszakban a kiszámíthatatlan áramlatok és az erős széljárás csak tovább növeli egy katasztrófa esélyeit”.

A világszervezet ismételten sürgős adományfelhívást tett közzé egy nagyon súlyos környezeti katasztrófa elhárítása érdekében.

Egymillió hordónyi olaj ömölhet a tengerbe

Már csak 14 millió dollár hiányzik a mentési terv megvalósításához. Eddig 66 millió dollárnyi felajánlás gyűlt össze a közel 52 milliárd forinthoz, ami a katasztrófa elhárításához kell. Legutóbb a jemeni HSA konszern ígért 1,2 millió dollárt. Ugyanakkor az ENSZ számláira ebből csak tízmillió dollárt utaltak át, ami túl kevés ahhoz, hogy szerződést köthessenek műszaki mentést végző cégekkel.

A Safer az arab országban dúló polgárháború miatt 2017 óta vesztegel Rász Ísza kikötőváros közelében. Szakértők az MTI szerint többször is elmondták, hogy a hajó időzített ökológiai bomba

ha a kőolaj a Vörös-tengerbe kerül, akkor megsemmisülhet Jemen vörös-tengeri halállománya, a tenger megtisztítása pedig mintegy 20 milliárd dollárba kerülne.

A Japánban épített hajót az 1980-as években adták el a jemeni kormánynak. Jelenleg egymillió hordónyi olaj van a hajón, amelynek 2015 óta elmaradt az éves karbantartása.

Geekie szerint a fedélzeten már szinte semmi sem működik. Egy szomszédos hajó kis létszámú legénysége próbálja megakadályozni a legrosszabbat, azonban pénzre van szükség ahhoz, hogy kiszivattyúzzák a Saferen lévő olajat.

„Ha nem cselekszünk, a hajó szét fog törni, és bekövetkezik a katasztrófa. Nem az a kérdés, hogy be fog-e következni, hanem az, hogy mikor” – jelentette ki Geekie.

Rovatok