Index Vakbarát Hírportál

Marseille sem kér többet a szennyező hajókból

2022. augusztus 30., kedd 19:18

Egy év telt el azóta, hogy az olasz kormány kitiltotta a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából: most a dél-franciaországi Marseille polgármestere, Benoit Payan is petíciót indított városa honlapján, illetve a közösségi oldalakon a legszennyezőbb tengeri járművek kitiltásáért.

A kezdeményezést keddig ötvenezren írták alá Franciaország második legnagyobb városának lakói közül.

Megfulladunk a Földközi-tengeren és a kikötőinkben. Érezzük, látjuk, belélegezzük a szennyezett levegőt, és a kánikula miatt csúcsokat döntenek a szennyezettségi értékek. A tengerjárók szemetelnek, büntetlenül ontják a füstöt a folyóinkba, ez nem mehet így tovább. Akkora szennyezést okoznak, mintha egymillió gépkocsi menne el erre

– mondta az idén csaknem kétmillió tengerjáróutast fogadó nagyváros polgármestere a France2 francia közszolgálati televízió híradójában. A petíció célja, hogy támogassa a városvezetés kezdeményezését a tengeri szennyezés csökkentése érdekében.

Követeljük a nemzetközi szabályozás megváltoztatását, a tengereink és a városaink jobb óvását

– írta az önkormányzat, amely „szigorú és ambiciózus normákat” szeretne a Földközi-tenger és a tengerparton élők védelméért. A kérést az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tengerészeti kérdésekre szakosodott ügynökségéhez, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezethez intézték az aláírók. Ez az intézmény szabályozza a tengerjárók károsanyag-kibocsátását – írja az MTI.

„Azt kérjük a Nemzetközi Tengerészi Szervezettől, hogy gyorsítsa fel döntését a kénkibocsátásról” – olvasható a petícióban. Marseille városa a francia kormányt is megszólította, és sürgette, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a Földközi-tenger mentén fekvő államok és városok vezetőivel a nitrogén-oxid-kibocsátás kérdéséről.

Rovatok