Index Vakbarát Hírportál

Újra magánzárkába rakták a Putyint bíráló Navalnijt

2022. augusztus 30., kedd 17:27

Ebben a hónapban már harmadszor vetették magánzárkába az ismert orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt, az indoklás szerint politikai tevékenysége miatt.

Az elnök, Vlagyimir Putyin leghangosabb oroszországi kritikusa jelenleg 11 és fél éves büntetését tölti egy szigorúan őrzött büntetőtáborban, miután feltételes szabadságra bocsátás megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt elítélték. Navalnij szerint ugyanakkor a koholt vádak alapján történt meghurcolása csupán elhallhattatását, illetve politikai ambícióinak letörését szolgálják.

A Reuters beszámolója szerint a Twitteren és az Instagramon több millió követővel rendelkező Navalnij ügyvédein keresztül kommunikál a külvilággal. Legutóbb azt írta, azért küldték hét napra magánzárkába, mert helytelenül mutatkozott be.

Tény hogy, ahhoz képest, hogy fogoly vagyok, politikailag meglehetősen aktív. Az általam létrehozott foglyok szakszervezete nagyon irritálja őket. Ez nem csoda, hisz joggal gondolhatják, nem azért ültettük börtönbe, hogy itt szakszervezeteket hozzon létre

– idézi a lap Navalnij üzenetét. 

A Navalnij által létrehozott és Oroszországban betiltott Korrupcióellenes Alapítvány (ACF) most azért kampányol, hogy a nemzetközi szankciókat több orosz oligarchára terjesszék ki. A befolyásos érintettek viszont Navalnij alapítványának ellehetetlenítését célzó intézkedéseket sürgetnek.

Navalnij ismét kijelentette, hogy ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját.

Nem vagyok rosszabb helyzetben, mint sokan mások, itt nem hullanak rám bombák. Utálom ezt a háborút. Az ACF-nél dolgozó kollégáimmal arra törekszünk, hogy véget vessünk neki. Igyekszünk Putyin korrupt elitjére olyan nyomást gyakorolni, hogy megosztottá váljon.

Legutóbbi bejegyzésében azt mondta, hogy büntetés-végrehajtási celláját úgy kell elképzelni, hogy egy vaszsámolyon ül egy 2x3 méteres cellában, és nem kap mást enni, mint valami moslékot.

Navalnijt tavaly tartóztatták le, amikor 2021 januárjában önként visszatért Németországból Oroszországba, ahol azért kezelték, mert a nyugati laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy egy szovjet időkből származó idegméreggel megmérgezték Szibériában. Oroszország tagadja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei által végrehajtott gyilkossági kísérletet.

(Borítókép: Alekszej Navalnij 2017. március 27-én. Fotó: Nikita Shvetsov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok