Index Vakbarát Hírportál

Brad Pitt és a többiek: egyre több férfi hord szoknyát

2022. augusztus 31., szerda 06:07

Sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor nyári filmjének, A gyilkos járatnak a bemutatóján Brad Pitt egy lezser barna és mélyrózsaszín ing-zakó kompozícióhoz meglepően jól illő, térdig érő szoknyát húzott.

Az esemény után a Variety magazin megkérdezte a sztárt a viseletről, aki nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:

Előbb-utóbb mindannyian meghalunk, hát akkor meg miért ne csavarjunk egyet a dolgon!

Ezzel pedig Brad Pitt is csatlakozott azoknak az ismert férfiaknak a sorához, akik az elmúlt időszak jelesebb eseményein szoknyában jelentek meg.  

Úgy, mint Oscar Isaac, aki szolid, gendersemleges szürke, térd alatti szoknyában villogott a Holdlovag című filmje bemutatóján, de ide sorolhatjuk Lil Nas X rapper rózsaszín miniszoknyás fellépőruháját, vagy Rihanna párját, ASAP Rockyt, illetve a kosárlabdázó Russel Westbrookot is.

Hollywoodon kívül a trend már egy ideje felfutóban van, mondja a The Skirt Café nevű oldal tulajdonosa. Carl R. Friend szerint honlapja egy olyan online fórum, ahol férfiak számára népszerűsítik a szoknyaviseletet, mégpedig az öltözködés szabadságának jegyében. Miközben indokolatlannak tartja a hollywoodi szoknyás férficelebek felé irányuló jelenlegi felfokozott érdeklődést, azért elégedetten nyugtázza, hogy a világ most már ilyesmikre is figyel.

Nem is újdonság a szoknya férfiakon

Ha a történelemben visszatekintünk, akkor megállhatunk az ókori görögöknél, vagy éppen rómaiaknál, hiszen a fennmaradt szobrok, az amforákon és mozaikokon látható alakok ruházata mind-mind azt bizonyítja, hogy már akkoriban is viseltek tunikát, tógát a férfiak. Később általános volt a Balkánon a fustanella viselete. Ez egy rakott, szoknyaszerű ruhadarab volt, amely a mai napig része a balkáni népviseletnek, elég, ha a hagyományos albán vagy görög ruházatra gondolunk.

Aztán ott van a skót nemzeti érzület egyik legtipikusabb megnyilvánulása, a skót kockás szoknya, amelyet a különböző törzsek, klánok férfi tagjai eltérő mintázattal és nagyon büszkén viseltek. A skót szoknya a XVI. században mutatkozott be, de a mai napig viselik jelesebb eseményekkor.

A világ más tájain a férfiak viselnek szoknyaszerű ruhákat. Ilyen például a sarong, amely egy élénk színű, mintás, körbetekert szoknya, amelyet a férfiak hordanak különböző kultúrákban Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában, vagy éppen a csendes-óceáni szigetvilágban. Ennek egyik regionális formája a sulu, amelyet a Fidzsi-szigeteken viselnek a férfiak, akik azért kezdték el hordani, hogy így mutassák meg, áttértek a keresztény hitre.

És ha már sarong, akkor zárjuk ezt a kis kitekintést még egy ismert celebbel, aki majdnem 25 éve jó alaposan felkavarta a médiát, amikor ebben a ruhadarabban tűnt fel. David Beckhamről van szó, akit Victoriával kaptak lencsevégre 1998-ban a labdarúgó-világbajnokságon Franciaországban. Kapott is rendesen hideget és meleget a brit sajtótól. Aztán amikor 20 évvel később a Telegraphnak adott interjúban ismét rákérdeztek, azt mondta:

1998-ban, amikor sarongot húztam, na, az tényleg sokkolta az embereket. Minek vette fel? Mit képzel ez? – záporoztak a kérdések. Aztán most, húsz évvel később az embereknek már meg sem rezdül a pillája, ha meglátnak az utcán egy férfit sarongban 

– fejezte be visszaemlékezését David Beckham.

(Borítókép: Brad Pitt 2022. július 19-én. Fotó:  Christoph Soeder/picture alliance/Getty Images)

Rovatok