Index Vakbarát Hírportál

Az Olümposzon havazott is, tele vannak a görög víztározók

2022. augusztus 31., szerda 13:42

Európa több országában súlyos károkat okoz az aszály, Görögországban viszont szokatlanul sok eső esett a nyári hónapokban, és rég nem látott szintet ért el a víztározók töltöttsége.

Az Athén környéki víztározókban több a víz, mint az elmúlt években bármikor. Az EYDAP helyi vízszolgáltató tájékoztatása szerint 

mintegy 1,14 milliárd köbméternyi víz gyűlt össze.

Athénban és vonzáskörzetében Görögország lakosságának több mint egyharmada él. A tározók magas töltöttségét az elmúlt hetek, hónapok bőséges, olykor igen heves esőzései eredményezték, ami a görög meteorológusok szerint szokatlan jelenség az évnek ebben az időszakában. A délkelet-európai országban jelenleg is sok helyen esik az eső. A Skai rádióállomás arról tájékoztatott, hogy 

Görögország legmagasabb hegyén, az Olümposzon még havazott is.

Az eső szinte folyamatosan zuhogott Krétán, a Peloponnészoszi-félszigeten, valamint a meglehetősen száraz éghajlatú Kükládok egyes szigetein, így Míkonoszon, Naxoszon és Pároszon is.

A heves esőzések számos helyen áradásokat és áramkimaradásokat okoztak, a jégeső és a havas eső több gazdaságban is tönkretette a termést.

Tavaly nyáron Görögországban pusztító erdőtüzek voltak, amelyek több tízezer hektárnyi területet perzseltek fel, idén azonban az esőzések jelentősen mérsékelték a tűzveszélyt. Ebből kifolyólag a tűzoltóság alacsony vagy enyhén emelkedett kockázatúnak minősítette az idei erdőtűzveszélyt az egész országban.

Rovatok