Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai civil szervezet közel négyezer beagle-t mentett ki egy gyanús szaporítóhelyről

2022. szeptember 2., péntek 21:52

Csaknem négyezer beagle kutyát szállított el a Humane Society of the United States nevű amerikai nonprofit szervezet egy virginiai szaporítóhelyről, ahonnan a kutyák állatkísérleteket végző laboratóriumokba kerültek volna.

Az utolsó háromszáztizenkét kutyát pénteken szállították el. Az állatokat állatmentőknél és más menedékhelyeken helyezik el szerte az Egyesült Államokban, amíg gazdát találnak nekik.

Sokan nem is tudják, hogy hatvanezer hasonló kutyát használnak napjainkban is állatkísérletekhez laboratóriumokban

– írta Kitty Block, a Humane Society elnök-vezérigazgatója.

Kitty Block elmondta: a kutyákat annak köszönhetően tudták megmenteni, hogy a szaporítóhelyet feljelentették az állatvédelmi törvény megsértése miatt. Idén szövetségi vezetők polgári peres eljárást indítottak a szaporítóhely tulajdonosa és üzemeltetője, az Envigo RMS ellen. A szaporítóhelyen kutyák százait találták végveszélyben – írja az MTI.

A norfolki székhelyű Emberek az Etikus Bánásmódért az Állatokkal (PETA) nevű állatvédő szervezet munkatársai átvizsgálták a létesítményt, és elmondták, hogy a kutyák zsúfolt helyen, stresszes körülmények között éltek. A szervezet közleménye szerint több, súlyos fogbetegségben szenvedő kutya nem kapott megfelelő ellátást, sebesült állatokat is találtak. Volt olyan kutya, amelyik napokig nem kapott enni, miközben a kölykeit táplálta.

Július elején egy szövetségi bíró jóváhagyta a döntést, hogy a beagle-ket elszállítsák és örökbe adják. Norman Moon bíró egy sor korlátozást is elrendelt a szaporítóhelyre vonatkozóan.

Rovatok