Index Vakbarát Hírportál

Hurrikánná erősödött egy szélvihar az Atlanti-óceánon

2022. szeptember 2., péntek 20:37

Hurrikánná erősödött péntekre az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon első, nevet viselő szélvihara, a Danielle.

Hurrikánná erősödött egy szélvihar az Atlanti-óceánon. A Danielle középpontja jelenleg az Atlanti-óceán középső részén, az Azori-szigetektől mintegy 1425 kilométerre nyugatra helyezkedik el, óránként 120 kilométeres sebességű széllökésekkel, és óránként mintegy 2 kilométeres sebességgel halad nyugati irányba. Az előrejelzés szerint a nyílt tengeren megy előre a következő pár napban – közölte a miami székhelyű szövetségi hurrikán-előrejelző központ (NHC).

1941 óta most fordult elő először, hogy az Atlanti-óceán térségében július 3. és augusztus vége között nem volt nevet viselő vihar – mondta Phil Klotzbach, a Coloradói Állami Egyetem kutatója.

Trópusi vihar volt

A Danielle csütörtökön trópusi viharként alakult ki, mint a szokatlanul nyugodt idei viharszezon első nevet viselő szélvihara, az éjszakai órákban erősödött fel, és a következő hetekben akár óriásviharrá is alakulhat.

A Danielle miatt egyelőre nem adtak ki a partvidékeken sem figyelmeztetést, sem riasztást.

Az Indiai-óceánon péntekre virradó éjszaka szintén trópusi vihar alakult ki, amely a Javier nevet kapta. A meteorológusok szerint a Javier csütörtök este 338 kilométerre nyugatra volt a mexikói Cabo San Lucastól, a kísérő szelek maximális sebessége óránként 72 kilométer volt. A szélvihar óránként mintegy 14 kilométert megtéve halad északnyugat felé. A Javier miatt sem adtak ki figyelmeztetést vagy riasztást – írta az MTI. 

Rovatok