Index Vakbarát Hírportál

Teljesen elzárhatják a Donald Trump floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat

2022. szeptember 2., péntek 07:39

A floridai bíróság mérlegeli, hogy átmenetileg elzárja a Donald Trump floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat az igazságügyi minisztérium bűnügyi vizsgálata elől, ha kinevezik a volt elnök által kért független szakértőt. Joe Biden eközben philadelphiai elnöki beszédében Donald Trumpot republikánus követőivel együtt veszélyként nevezte meg a demokráciára nézve.

A bírósági meghallgatás az augusztus 8-án, Donald Trump floridai rezidenciáján tartott FBI-házkutatás újabb fordulója volt. A hatósági intézkedés során a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei több tucat doboznyi irattal távoztak az ingatlanból, ahol Donald Trump elnöksége idején keletkezett minősített dokumentumokat kerestek, a volt elnök azt állítja, hogy a minősítés alól feloldott iratokról van szó.

A West Palm Beach-i szövetségi bíróság Donald Trump lefoglalt iratai ügyében eljáró bírája a meghallgatáson annyit közölt, hogy amennyiben úgy dönt, eleget tesz a kérésnek és kinevezi a szakértőt, akkor az először áttekintheti a hatóság birtokába került iratokat, hogy abban vannak-e ügyvédi titok körébe eső anyagok. Az igazságügyi minisztérium ügyvédjei egy ilyen lépés ellen érveltek, mondván, hogy az megakasztaná a bűnügyi nyomozást.

A „lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyv” ügye

A meghallgatáson Donald Trump jogi képviselői komolytalannak nevezték, hogy az iratok helytelen kezelése nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. James Trusty ügyvéd azzal érvelt, hogy a nyomozóhatóság megpróbálja a büntetőeljárás részévé tenni az elnöki iratok kezeléséről szóló törvényt (Presidential Records Act), ami a bíróság előtt nem kikényszeríthető jogszabály.

A kormányzat jogászai szerint más szövetségi törvény alapján zajlik a vizsgálat érzékeny iratok kezelése miatt – és nem az elnöki iratokról rendelkező jogszabály keretében, aminek nyomán büntetőjogi felelősség valóban nem állapítható meg.

A bíróság előtti érvek csatájában Donald Trump ügyvédje az egész – minősített iratok körüli – ügyet egy „lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyv” esetéhez hasonlította.

Az igazságügyi minisztérium jogi képviselői az MTI szerint védelmükbe vették az eljárást, és kijelentették, hogy Donald Trumpnak nem volt joga magánál tartania az iratokat, mert már nem elnök, és megerősítették azt a korábbi álláspontot, miszerint azért sem látják indokoltnak az eljárásba független szakértő bevonását, mert a szóban forgó iratok az államhoz tartoznak, és nem Donald Trump személyes tulajdonát képezik.

Biden támadással vádolja a republikánusokat

„Az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által” – jelentette ki Joe Biden Philadelphiában tartott elnöki beszédében, amelyet a nemzet egysége és a demokrácia védelmében hirdettek meg; a republikánusok bocsánatkérésre szólították fel az elnököt.

Joe Biden, az Independence Hall előtt tartott beszédben valósnak nevezte az amerikai demokráciára jelentett veszélyt, amit az úgynevezett „MAGA- (Make America Great Again, jelentése: tegyük újra naggyá Amerikát) republikánusok” és Donald Trump testesít meg, akik nem tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, tagadják a választások eredményét, és visszafelé akarják vinni az országot.

Egységre szólított fel mindenkit a szélsőségesekkel szemben, politikai beállítottságától függetlenül, említve a „fősodorhoz tartozó republikánusokat”. A novemberi félidős választásokra utalva kijelentette, nem fogja hagyni, hogy ellopják a választásokat, minden elnöki eszközével megvédi a demokráciát, és a nemzet lelkéért folyó harcra és szavazásra buzdította hallgatóit.

A republikánus frakcióvezető szerint Joe Biden első szavának a bocsánatkérésnek kell lennie, amiért amerikaiak tízmillióit sértette meg, amikor fasisztának nevezte őket.

Kevin McCarthy ezzel az elnök múlt héten Maryland államban tartott kampánybeszédére utalt, amelyben Joe Biden a MAGA-republikánusokat a „félfasizmus” támogatásával vádolta.

(Borítókép: Donald Trump birtoka. Fotó: Marco Bello/Reuters)

Rovatok