Index Vakbarát Hírportál

Csukott szájjal zuhanyoznak Mississippiben, olyan koszos a víz

2022. szeptember 2., péntek 14:12

Az évek óta vízellátási gondokkal küzdő városban most egyes részeken egyáltalán nem folyik víz a csapból, ha mégis, elég koszos, néhol még barna színű is.

Ötödik napja már, hogy a Mississippi államban lévő Jackson városának lakói vízellátási gondokkal küzdenek. A probléma nagyjából 150 ezer jacksoni életét forgatta fel, ahol a héten bezárták az iskolákat, az emberek pedig kígyózó sorokban várnak arra, hogy palackozott vízhez jussanak, amivel főzni és mosogatni tudnak, valamint inni belőle.

A probléma hétfőn csúcsosodott ki, amikor a folyó áradása meghibásodást okozott a már amúgy is károsodott fő tisztítóműben, ezért a legtöbb háztartásban nem – vagy csak alig – folyik víz a csapokból, sok helyen az is barna – írja a CNN.

A vízkérdés évek óta komoly fejtörést okoz a város lakóinak, akiket július vége óta arra kérnek, hogy lehetőség szerint melegítsék fel a vizet felhasználás előtt, minimálisan javítva ezzel a víz minőségét.

A hatóságok szerint a tisztítótelepen szerdán felszerelt bérszivattyú segítségével napi több mint négymillió gallon víz jut a rendszerbe.

„A tisztviselők nem száz százalékig biztosak abban, hogy a gyors megoldás működni fog, de mindent meg kell próbálni a helyzet orvoslása érdekében” – mondta a város polgármestere, Tate Reeves.

Reeves egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jövőben is várhatók fennakadások, ezek a jelen helyzetben elkerülhetetlenek, majd ismét felszólította a lakosokat, hogy forralás nélkül ne igyanak a vízből.

A helyzet valamelyest javult

A város Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint az üzem állapota csütörtök reggelre jelentősen javult, a tisztviselők pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a víznyomást a lakosok számára.

„A felszíni rendszer tartályainak több mint fele elkezdett újratöltődni. Várhatóan a többiben is nőni fog a víznyomás, ahogy haladunk előre. Jackson számos területén már van némi nyomás. Az erőműhöz közelebb eső területeken szinte normális nyomás van, míg a távolabbi és magasabban fekvő területeken még mindig alacsony, vagy semmilyen szintű nyomás nem tapasztalható” – olvasható a bejegyzésben.

A BBC stábja a városban uralkodó katasztrofális helyzetről készített egy kétperces összeállítást, amelyben a lakosság mellett a városi tanácsost is megszólaltatták.

(Borítókép: A Mississippi Nemzeti Gárda tagjai palackozott vizet osztanak 2022. szeptember 1-jén. Fotó: Brad Vest / Getty Images)

Rovatok