Index Vakbarát Hírportál

Tiltakozók törtek be a brit alsóház üléstermébe

2022. szeptember 2., péntek 14:30

A Rebellion Extinction aktivista szervezet tagjai pénteken bejutottak a brit alsóház üléstermébe, ahol a házelnök széke köré ragasztózták magukat tiltakozásképpen.

A tüntetők Twitteren osztottak meg egy fotót, amelyen öt tag látható, kezükben táblával, rajtuk „Hadd döntsenek az emberek!”, illetve „Azonnal összehívni az állampolgárok gyűlését!” felirattal – írja a Reuters. A brit parlament jelenleg nem ülésezik, a fennálló helyzettel a személyzet foglalkozik – tudatta az alsóház szóvivője. 

Épp válságban vagyunk, és ami ebben a teremben minden egyes nap zajlik, mindannyiunkból viccet csinál. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ez így folytatódjon tovább. Új döntéshozatali módra van szükségünk, ahol több hang hallatszik

– mondta az egyik tiltakozó egy videón. A csoport egy transzparenst is akasztott az állványzatra a birtokon, a tüntetők pedig odalakatolták magukat a parlament előtti kapukhoz. 

Az Extinction Rebellion nevű csoport, amely korábban többnapos közlekedési káoszt okozott London központjában, jellemzően a klímaváltozás ellen tiltakozik. Ötven ember vett részt az akcióban, amellyel megkezdték szeptemberi terveik megvalósítását – közölte a csoport. A csoport három tagja jegyet váltott a hivatalos, látogatóknak való túrára – tették hozzá. 

Rovatok