Index Vakbarát Hírportál

Egyre betegebb II. Erzsébet, újabb rendezvényt mondott le

2022. szeptember 2., péntek 15:15

Újabb eseményt mondott le II. Erzsébet királynő. A palota informátora szerint az uralkodó mozgásszervi problémái miatt nem tud részt venni a skót játékok, sportok és táncok ünnepén Skóciában.

Mozgásproblémái miatt nem vesz részt a skóciai Braemar Highland Gathering nevű rendezvényen II. Erzsébet királynő. Az uralkodó hetven évvel ezelőtti trónra lépése óta először hagyja ki az eseményt. A Buckingham-palota egyik forrása pénteken azt nyilatkozta, a döntést a királynő kényelmét szem előtt tartva hozták meg. Ugyanakkor a trónörökös, Károly herceg a tervek szerint részt vesz a rendezvényen.

A 96 éves Erzsébet királynő az elmúlt hónapokban több nyilvános szereplését is lemondta az egészségi állapota miatt. Tavaly októberben pedig egy éjszakát kórházban töltött, ám azt nem árulták el, hogy milyen betegséggel küzdött.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, szerdán a palota szóvivője mozgásszervi problémákra hivatkozva azt mondta, a királynő a skóciai Balmoral-kastélyban lévő rezidenciáján, nem pedig a londoni Buckingham-palotában fogja kinevezni Nagy-Britannia új miniszterelnökét.

A hagyományok ünnepe

A Reuters azt írta, a Braemar Gathering a hagyományos skót játékok, sportok és táncok ünnepe Braemarban, amely a királynő balmorali nyári rezidenciájával szomszédos. A találkozó 1832 óta létezik jelenlegi formájában, és Viktória királynő 1848-as, első részvétele óta rendszeresen részt vesz rajta az uralkodó és a királyi család tagjai.

A szervezők szerint a királynő 1952-es trónra lépése óta minden évben részt vett a rendezvényen. Az esemény csupán kétszer maradt el a Covid–19-világjárvány miatt, először 2020-ban, majd 2021-ben.

(Borítókép: Samir Hussein / WireImage)

Rovatok