Index Vakbarát Hírportál

Furcsa bejegyzéseket tettek közzé a világ vezetői Twitteren

2022. szeptember 3., szombat 05:54

Furcsa bejegyzéseket posztoltak a világ vezetői, a minisztériumok és más hivatalos szervek Twitteren szeptember 2-án. A közösségi médiában a szabadság, tisztelet, győzelem, demokrácia, igazság, szolidaritás, jogállamiság, fegyverek és diplomácia szavak jelentek meg. Ám Törökország kissé ellentmondva a koncepciónak csupán annyit tett közzé: „Törökország”.

Szeptember második napján, délután figyelt fel az Index néhány érdekes bejegyzésre Twitteren. A mindössze egyszavas bejegyzések eléggé figyelemfelkeltőek lehettek a rendszeres Twitter-felhasználók számára.

A sort az ukrán kormány oldala kezdte, ahol csupán ennyit írtak: „Győzelem”. Később, Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is csak egyetlen szót tett közzé: „Szabadság”.

A délután folyamán és az esti órákban megsokszorozódott az ehhez hasonló bejegyzések száma, mutatjuk is, melyik politikus vagy hivatalos szerv milyen szavakat osztott meg bejegyzéseiben:

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejegyzése talán kissé ellentmond a koncepciónak, bár ezt nem tudjuk biztosan kijelenteni, ugyanis egyelőre homályos, mit is akartak elérni a politikusok ezzel a – sokak számára szokatlan – akcióval. S hogy mit írt a török elnök? Törökország – csupán ennyit.

Lehet, hogy egy összehangolt figyelemfelkeltő akcióról lehet szó. Talán ez a legészszerűbb magyarázat a különös bejegyzésekre. Nem zárható ki azonban, hogy egy hackertámadás áldozatai lettek mind. Valószínűleg hamarosan kiderül. 

(Borítókép: Brendan Smialowski / AFP)

Rovatok